Zdeněk Troška otevřeně mluví o smrti Pomejeho

Zdeněk Troška 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

4. března 2019 9:35

Zítra uplyne týden od chvíle, co nás zasáhla zpráva o úmrtí charismatického herce Jiřího Pomejeho (‎†54). Na jeho pohřbu nehodlá chybět ani jeho dobrý přítel Zdeněk Troška, který se ale svěřil s tím, že smrt svého kamaráda měl za nevyhnutelnou. Prý to nemohlo dopadnout jinak.

Traduje se o nich, že byli dobří kamarádi, vždyť Jiří Pomeje a Zdeněk Troška spolupracovali třeba na legendární sérii Kameňák, ale i na megalomanském filmu Andělská tvář, který zesnulého herce přivedl před 17 lety do obřích dluhů. Oblíbený režisér pohádek Troška teď v rozhovoru pro Blesk přiznal, že tomuhle příběhu dobrý konec neprorokoval.

„Jirka byl letitý kamarád,“ svěřil se na úvod Troška s „veřejným tajemstvím“. „Udělali jsme spolu spoustu pěkných filmů a byl to člověk, který miloval život,“ líčí populární režisér. Kromě života miloval Pomeje i ženy, po jeho boku se vystřídaly hned tři manželky. Právě na svatbu s jednou z nich Troška zavzpomínal.

„Když jsem byl na té svatbě s Ivetkou Bartošovou na zámku Hluboká, tak jsem si je oba vzal stranou ještě před obřadem a říkal jsem jim: Ivetko, Jirko, sami dobře víte, jak s vámi život pořádně zamával. Pokud chcete obstát v životě, musíte se věnovat jeden druhýmu a neohlížet se doprava ani doleva,“ prozradil filmař, co tehdy Pomejemu radil.

Charismatický herec ale zůstával svůj a cenné rady si k srdci nevzal. „Jirka byl fanfarón, takže v podstatě měl potřebu pořád sdělovat světu, co je u něj novýho, co bude dělat, kam pojede – a to byl kámen úrazu,“ konstatuje Troška. „Choval se přesně opačně, než jsem mu radil. No a dopadlo to tak, jak to dopadlo. Bohužel to nemohlo dopadnout jinak,“ myslí si.

„On byl takový životní fanfarón, který si myslel, že je neprůstřelnej a nesmrtelnej. Jenže ta nemoc si najde každýho,“ říká Troška. Jiří Pomeje zemřel minulý týden v úterý, když po dlouhém boji podlehl zákeřné rakovině.

Troška o jeho smrti věděl z první ruky, protože mu smutnou zprávu volalo hned několik lidí. Jak teď sdělil Blesku, na posledním rozloučení s hercem, které se uskuteční tento týden v Českých Budějovicích, nehodlá chybět. „Rozloučit bych se s ním určitě chtěl, to je samozřejmé,“ potvrzuje.

Témata: Zdeněk Troška Jiří Pomeje Pomeje-Bartošová