Král Šumavy jako superhrdina? Tohle o minisérii řekl režisér Ondříček!

Oskar Hes (dole uprostřed) během natáčení Krále Šumavy i s režisérem Davidem Ondříčkem.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. prosince 2022 16:40

Stále výrazněji promlouvá do české seriálové tvorby platforma Voyo. Nově je na ní k dispozici minisérie Král Šumavy: Fantom temného kraje režiséra Davida Ondříčka. Co o svém počinu říkal filmař už s předstihem?

Jde o adaptaci románového bestselleru Davida Jana Žáka Návrat Krále Šumavy o Josefu Hasilovi, nepolapitelném převaděči ze šumavského pohraničí. Zahrál si ho herec Oskar Hes.

"Chci Krále Šumavy natočit jako strhující, dobrodružný thriller o klukovi, který by nejraději jezdil po své milované Šumavě na motorce za holkami, jenže doba, okolnosti, samotná StB a jeho svérázná, tvrdohlavá povaha z něj udělají až mytického superhrdinu československého pohraničí," říkal už s předstihem Ondříček. 

Dodal, že miloval už stejnojmenný film Karla Kachyni. "Samozřejmě jsem si tehdy neuvědomoval jeho politický kontext, který je z pohledu dnešní doby velice pokřivený. Když mě oslovil (kreativní producent) Michal Reitler, jestli to nechci dělat, tak jsem byl nadšený," prozradil.

"Z dnešního pohledu bych chtěl ten film narovnat. Těžké bude se mu vyrovnat z nějakého filmového hlediska, ale chtěl bych natočit příběh Josefa Hasila takový, jaký opravdu byl," vysvětloval Ondříček. 

Témata: Král Šumavy (seriál) David Ondříček Oskar Hes