Novinář Jan Tuna vyrazil na vlastní pěst na ukrajinské hranice. Popsal, co se tam děje!

Jan Tuna před cestou na ukrajinskou hranici

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. února 2022 16:44

Známý novinář Jan Tuna vyrazil s několika dalšími lidmi na slovensko-ukrajinské hranice. Nevyslalo ho tam přitom žádné médium, ale touha a chuť pomáhat lidem. Z místa nyní reportuje, co se u válkou sužované země odehrává!

V příhraničních vesnicích Vyšné Nemecké a Ubľa dnes parkovaly desítky vozidel s českými či ukrajinskými poznávacími značkami. Často šlo o Ukrajince, kteří pracují v České republice a přijeli si pro své příbuzné. 

Například u obce Ubľa se k hranicím dostala jen část vozidel, jejichž řidiči přišli vyzvednout uprchlíky. Více řidičů muselo odstavit auto na kraji silnice ještě před příjezdem do vesnice, která nemá kapacity na zvládnutí velkého počtu vozidel. Také u většího přechodu Vyšné Nemecké/Užhorod parkovalo mnoho aut.

Mnoho vozidel má ale nejen českou registrační značku, ale i posádku. I řada Čechů totiž zamířila na hranice pomoci lidem, kteří utíkají ze země a hledají přístřeší. "Ukrajinské hranice. Tisíce lidí prchající před válkou. Kromě odvozu potřebují deky, léky, vodu, jídlo, přesnídávky pro děti. Pokud jedete, vezměte do auta určitě dětské autosedačky a podsedáky...," napsal na facebooku Tuna, který jako jeden z dobrovolníků odjel na hranice pomáhat uprchlíkům.

V dalším příspěvku podotýká, že z ukrajinské strany proudí obrovské množství lidí, kteří čekají třeba i 20 hodin, než je pohraničníci pustí projít. "Mnozí nechávají auta před přechodem a snaží se projít. V noci bylo mínus 5!" napsal Tuna.

Témata: Jan Tuna Ukrajina