Svěrákovi mohou být právem hrdí: Kolja slaví čtvrtstoletí!

Otec a syn Svěrákovi.

Autor: stars24.cz, ČTK

15. května 2021 21:54

Film Kolja režiséra Jana Svěráka, který měl premiéru v Praze 15. května 1996, se řadí k nejúspěšnějším snímkům české kinematografie. V hlavních rolích příběhu, který se odehrává koncem 80. let v normalizačním Československu, zazářili Zdeněk Svěrák, jenž k filmu napsal i scénář, a šestiletý ruský chlapec Andrej Chalimon.

V roce 1997 Kolja obdržel Oscara a stal se tak jedním ze tří českých či československých celovečerních filmů, kterým se tohoto prestižního ocenění dostalo (po Obchodu na korze a Ostře sledovaných vlacích).

Laskavá komedie "o muži, který se domníval, že už nemůže být hůře a netušil, že právě prožívá nejkrásnější chvíle svého života", si podmanila diváky na celém světě. Kolja získal i Zlatý Globus či šest Českých lvů, ceny si přivezl také z Japonska, Itálie či Španělska.

Snímek byl uveden ve 43 zemích, kde ho vidělo na 15 milionů diváků. V České republice Kolju vidělo více než 1,3 milionu diváků, což ho řadí na čtvrté místo za snímky Tankový prapor, Ženy v běhu a Černí baroni.

Autorská dvojice otce a syna Svěrákových má na svém kontě dosud sedm filmů. Jejich zatím poslední snímek Po strništi bos měl premiéru v roce 2017. V tuzemských kinech ho vidělo přes půl milionu diváků. V současné době natáčejí osmý společný film Betlémské světlo, ve kterém si Zdeněk Svěrák v režii svého syna Jana zahraje hlavní roli spisovatele Šejnohy. Premiéru tvůrci plánují v dubnu roku 2022.

Témata: Svěrák Zdeněk (herec režisér) Jan Svěrák (režisér) filmy