Rok od smrti Karla Gotta (†80): Češi své naděje upínali k této možnosti! Jak trávil poslední dny?

Hrob Karla Gotta 13

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. září 2020 13:09

Za několik dní uplyne rok od smrti legendárního zpěváka Karla Gotta. Právě touto dobou před rokem už celý národ věděl, že Mistr trpí akutní leukémií, a nebyl na tom dobře. Přesto řada lidí neztrácela naději.

Přesně před rokem už dva týdny veřejnost věděla, že Karel Gott opět bojuje s vážnou nemocí, která jej ohrožovala na životě. Legendární zpěvák trávil dlouhé chvíle doma na Bertramce a nikam nevycházel.

Namísto toho bilancoval. "Člověk se samozřejmě v podobném duchu občas zamýšlí, ale čas nevrátíš," řekl například v rozhovoru pro vydavatelství Supraphon. "Kolikrát mě napadne, že by něco šlo udělat líp, nebo jinak. A netýká se to jenom dávných časů," dodal.

Gott také nepřijímal návštěvy. Čas namísto toho využíval ke sledování sestřihů dokumentárního filmu o jeho životě a dokončování své autobiografie, která zatím ještě nevyšla.

Část lidí se ale už tehdy obávala nejhorší, a před rokem se touto dobou také objevily spekulace o zřejmě možnosti, která možná Gottovi mohla pomoci. 

Hovořilo se o "poslední naději" pro pacienty s leukémií, kterou představuje přelomová léčba přípravkem Kymriah, s nímž však v Česku nebyly velké zkušenosti. Bohužel však nebyl v Česku ani dostupný.

Sám Gott na sobě ale nedával nic znát. "Podstupuji ambulantní léčbu a dojíždím do nemocnice na kontroly, v rámci kterých lékaři sledují můj celkový zdravotní stav," napsal dokonce před rokem a pár dny na facebooku. O pár dní později, 1. října, ale zemřel.

Témata: Karel Gott