Vladimír Železný: Kam se poděl televizní šéf hvězda Volejte řediteli?

Železný, Vladimír

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. března 2020 13:19

a přelomu tisíciletí patřil Vladimír Železný k nejvlivnějším lidem v ČR, spolu vlastnil a řídil totiž televizi Nova. Nejsledovanější české médium ale musel v roce 2003 za dramatických okolností a nedobrovolně opustit. Kam se poděl?

Později působil v domácí i evropské politice, marně se také pokoušel o mediální comeback. Dnes se Železný, který 3. března oslaví pětasedmdesátiny, věnuje své uznávané sbírce moderního českého umění a předsedá Společnosti Franze Kafky.

Ve vedení instituce, která se snaží udržet povědomí o tradici pražské německé literatura a věnuje se také odkazu slavného pražského rodáka, nahradil Železný po několika letech první manželku Martu (1945 až 2018), která na přelomu století stála například u zrodu každoročně udělované Ceny Franze Kafky. Kromě toho se Železný věnuje své cenné sbírce výtvarných děl, kterou shromáždil v Galerii Zlatá husa jež podle expertů patří k nejlepším souborům moderního českého umění.

Vladimír Železný sám čelil kromě nároků na vyrovnání s někdejšími partnery z americké CME (právě ty v konečném důsledku způsobily jeho odchod z televize) i několika trestním kauzám. V případech poškozování věřitele nebo krácení daní při převodu podílu ve společnosti CET 21 (nyní TV Nova, držitelka licence na vysílání) byl obvinění zproštěn, jeden odsuzující verdikt si nicméně vyslechl. Za krácení daní při dovozu obrazů ze dostal dvouletou podmínku, již potvrdil i Ústavní soud.

Trestní kauzy se časově kryly se Železného působením v politice, jak Senát (jeho členem byl od října 2002 do července 2004), tak Evropský parlament (v něm zasedal v letech 2004 až 2009) ale svého člena ke stíhání vydaly. Mandát v europarlamentu se už Železnému obhájit nepodařilo, politiky se ale dlouho úplně nevzdal. "Jsem homo politicus a asi jím i zůstanu," prohlásil před šesti roky, když se znovu ucházel o senátorský mandát na Znojemsku. Tentokrát ovšem neúspěšně.

Bez většího úspěchu dopadl také Železného pokus o mediální comeback. V listopadu 2013 se stal generálním ředitelem televize Barrandov, se kterou měl velké plány. Stačil obnovit sobotní polední pořad, známý z působení na Nově, ve kterém odpovídal na dotazy diváků, v březnu 2014 byl ale z ředitelské funkce náhle odvolán. Výpovědi se pak marně bránil u soudu. Podle obchodního rejstříku se Železný dnes ještě pohybuje i kolem ohlášené, ale nikdy nespuštěné zpravodajské stanice z24.

Témata: Vladimír Železný