Karel Gott a leukémie: Spouštěč zákeřné nemoci!

Karel Gott

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

23. září 2019 8:25 | Aktualizováno: 24. září 2019 1:13

Karel Gott před několika dny oznámil, že trpí akutní leukémií, s níž se snaží s pomocí rodiny, přátel i fanoušků statečně bojovat. Proč si zákeřná choroba našla právě Mistra, který už jedno nádorové onemocnění porazil? Odborníci mají jasno.

Podruhé během několika let bojuje zpěvák Karel Gott se zákeřným nádorovým onemocněním. Po rakovině mízních uzlin, kterou porazil, se u něj letos projevila akutní leukémie. Podle odborníků nic nečekaného. „Pokud onemocní starší člověk zhoubným nádorem, může se stát, že po intenzivní chemoterapii se objeví za několik let tzv. druhotný nádor,“ řekl blesk.cz lékař David Belada.

Chemoterapie totiž poškodí genetickou informaci zdravých buněk a během několika let proto hrozí další zdravotní potíže. „S přibývajícím věkem riziko druhotného nádoru stoupá,“ konstatuje doktor. V případě akutní leukémie jako druhotného nádoru bohužel nejsou prognózy příznivé kvůli obtížné léčitelnosti.

„Tělo je často předchozí léčbou již vyčerpané a genetická výbava druhotného nádoru často způsobuje, že onemocnění je agresivnější než v první případě,“ vysvětlil serverem oslovený lékař.

Pro Gotta to jsou velice špatné zprávy, zpěvák přesto s nemocí statečně bojuje, ačkoliv jej zdravotní potíže výrazně omezují. Mistr musel omezit návštěvy na Bertramce a odvolat účast na charitativní akci o uplynulém víkendu.

Témata: Karel Gott