MH17 dle vyšetřovatelů sestřelila ruská armáda. Rusko protestuje

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Střela raketového systémmu BUK zasáhně kabinu letadla. Tisíce šrapnelů ji proděraví naskrz.

Autor: stars24.cz

24. května 2018 22:34

Raketový systém, který byl použit při sestřelení civilního letadla nad Ukrajinou v létě roku 2014, byl součástí ruských ozbrojených sil. Uvedl to dnes mezinárodní tým vyšetřovatelů v předběžných závěrech vyšetřování pádu letadla Boeing 777, v jehož troskách zahynulo 298 lidí.

Ruské ministerstvo obrany tvrzení odmítlo a uvedlo, že s incidentem nemá nic společného. Prezident Vladimir Putin po jednání se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem v Petrohradě ujistil, že Moskva bude zjištění vyšetřovatelů analyzovat. Jména osob zodpovědných za útok experti neoznámili.

Tým složený z nizozemských, belgických, malajsijských, australských a ukrajinských expertů na tiskové konferenci v nizozemském městě Bunnik uvedl, že inkriminované odpalovací zařízení patřilo 53. brigádě ruské protivzdušné obrany. Experti vycházeli z analýzy videí, která měli k dispozici.

Podle šéfa kriminální služby nizozemské policie Wilberta Paulissena má 53. brigáda stálou základnu v Kursku, který leží na západě Ruska asi 120 kilometrů od ukrajinských hranic. Prokurátor Fred Westerbeke prohlásil, že letoun na lince MH17 byl sestřelen raketou systému Buk, odpálenou z prostoru u obce Pervomajskyj jižně od města Snižne. Tento prostor byl tehdy a je i teď pod kontrolou proruských separatistů.

Ruské ministerstvo obrany tvrzení vyšetřovatelů důrazně odmítlo a ve svém prohlášení naopak poukázalo na to, že už dříve dokázalo vinu ukrajinské armády.

V rámci spolupráce s nizozemskými úřady "ruská strana předložila vyčerpávající důkazy - potvrzené mimo jiné i zkouškami v terénu -, které jednoznačně ukazují na účast právě ukrajinských protiletadlových raketových systémů Buk na zničení letadla Boeing 777 nad Ukrajinou", uvádí se podle agentury Interfax v reakci ruského ministerstva obrany.

Ruské ministerstvo zahraničí ve své následné reakci uvedlo, že závěry týmu vyšetřovatelů nejsou podpořeny žádnými důkazy. Jsou jen něčím, co bylo vytvořeno "na základě údajů zfabrikovaných blogery agentury Bellingcat, kteří už dříve podvrhli fakta na podporu hypotézy o ruské odpovědnosti za sestřelení letounu", kritizovalo ministerstvo britský investigativní portál.

Na zprávu vyšetřovatelů reagovalo i "ministerstvo obrany" povstalecké lidové republiky v Doněcku. Náměstek šéfa tohoto úřadu Eduard Basurin agentuře DAN řekl, že z toho, co z rakety Buk zůstalo, nelze určit její původ.

Nizozemský premiér Mark Rutte oznámil, že předčasně ukončí svou nynější návštěvu Indie, aby se v pátek mohl zúčastnit vládní schůze věnované zprávě mezinárodních vyšetřovatelů.

Evropská unie práci vyšetřovacího týmu plně podporuje, zdůraznila v Bruselu mluvčí diplomacie EU Maja Kocijančičová.

Tvrzení o odpovědnosti Ruska za zkázu malajsijského letadla zveřejnil mezinárodní tým vyšetřovatelů už předloni v září. Ani tehdy se v jejich zprávě žádná jména neobjevila. Prokurátor Westerbeke dnes řekl, že vyšetřování se už dostalo do závěrečné fáze.

Témata: Sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou (17.7.2014) Ukrajina Rusko