Kdy se otevřou obchody? Epidemiolog Prymula promluvil!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

19. března 2020 9:45 | Aktualizováno: 22. března 2020 16:13

Kdy se opět otevřou obchody a restaurace? Epidemiolog Roman Prymula, který pomáhá státu se zaváděním nejrůznějších opatření, včera naznačil, že současný stav může trvat přinejmenším několik dalších týdnů.

Od šesti hodin ráno 14. března uzavřela vláda obchody s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a několika dalších. Uzavřeny byly i restaurace, mohly nabízet jen prodej z okénka nebo rozvoz.

Náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula včera upozornil na to, že restriktivní opatření v Česku budou trvat zhruba měsíc. Obchody a restaurace se tedy otevřou nejdříve v polovině dubna.

Krizový štáb chce účinnost opatření poprvé vyhodnotit zhruba deset a 14 dnů po jejich zavedení. "Je tady nějaká průměrná inkubační doba (nákazy), veškerá opatření mají tuto prodlevu," řekl Prymula.

Uzavření hranic podle něj bude pravděpodobně trvat delší dobu. "Pokud tady budou země, kde situace bude mnohem horší, tak kvůli nim budeme muset držet hranici, dokud se situace nevyřeší. Protože pak bychom to (naše opatření) dělali zbytečně a nákazu bychom si sem znovu zavlekli," řekl Prymula.

Témata: Obchody Roman Prymula Restaurace