EXTRÉMNÍ POČASÍ: Tropy v Česku nepoleví, naopak!

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. června 2019 15:23 | Aktualizováno: 26. června 2019 0:11

Česko zasáhly extrémní tropy. Teploty v některých oblastech naší země už dnes stoupají vysoko nad 30 stupňů, a zítra bude podle meteorologů počasí ještě horší. Hrozí až čtyřicetistupňové extrémy.

"V úterý a ve středu bude na naše území zesilovat příliv suchého a velmi teplého vzduchu od jihu až jihozápadu. Ve čtvrtek přejde přes ČR k jihovýchodu studená fronta. Vzhledem ke slunečnému počasí budou odpolední teploty v nižších a středních polohách vystupovat v úterý na 29 až 33 °C. Ve středu vystoupí teploty hlavně v Čechách a na jižní Moravě na 33 až 37 °C," napsali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Některé předpovědi ale očekávají, že teploty vyrostou až na hranici 40 stupňů. Od úterního do středečního poledne proto platí pro většinu území výstraha před vysokými teplotami. Varování meteorologů platí pro Prahu, a Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký a Zlínský kraj.

Varování platí pro většinu Pardubického a Jihomoravského kraje a pro část Vysočiny. Pro zbytek území platí výstraha před teplotami v rozmezí do 34 °C až do středečního večera.

Meteorologové předpokládají, že by mohla padnout řada teplotních rekordů, včetně toho absolutního. V roce 2012 naměřili meteorologové 40,4 °C v Dobřichovicích. Už zítra bychom na teploměru mohli naměřit ještě víc.

Výraznější ochlazení přijde až v pátek, kdy bude polojasno až oblačno a objeví se přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 15 až 11 °C, nejvyšší denní teploty na 24 až 28 °C, na severovýchodě dokonce až na 23 °C.

Témata: Počasí Léto