Před 20 lety zemřela matka královny Alžběty II. Jaká byla?

Královna Alžběta II. 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. září 2022 19:08

Zesnulá britská královna Alžběta II. se bezpochyby svou 70 let trvající vládou nesmazatelně zapsala do historie. Vliv na ní jistě měly její předchůdkyně na trůnu a nejbližší příbuzné. Jaká byla její maminka?

Maminka královny Alžběty II. se jmenovala Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon. Na svět přišla čtvrtého srpnového dne roku 1900 do skotské aristokratické rodiny Bowes-Lyon. Jejím rodištěm byl hrad Glamis, jehož základy pocházejí již z 11. století. Sídlo se stalo kulisou slavnému dramatikovi Williamu Shakespearovi pro dějiště tragédie Macbeth.

Elizabeth žila poměrně nenápadným životem do roku 1923, kdy se provdala za vévodu z Yorku Alberta, druhorozeného syna krále Jiřího V. Údajně si člena královské rodiny zprvu vůbec nechtěla vzít a dokonce dvakrát mu odpověděla na žádost o roku „ne“. Po dvou letech dvoření a nadbíhání nakonec Elizabeth se svatbou souhlasila. Manželé tehdy nečekali, že by se někdy stali královským párem. V roce 1936 se to však stalo skutečností, když se král Eduard VIII. vzdal vlády, aby se mohl oženit s dvakrát rozvedenou ženou Wallis Simpson.

Albert se tak stal králem a přijal jméno Jiří VI. Na královskou funkci se necítil být připraven a dlouho se rozmýšlel, zda ji vůbec přijme. Jeho manželka ho však již od počátku velice podporovala a za všech okolností stála věrně po jeho boku. Albert měl například obavy z veřejných projevů kvůli svému handicapu, koktání. Elizabeth mu proto sehnala výborného odborníka na vady řeči, který králi pomohl nejrůznějšími řečovými cvičeními problém s mluvením překonat.

Stejnou oporou byla svému manželovi Elizabeth také po celou náročnou dobu druhé světové války. Tehdy rovněž velmi povzbudila celý národ, když zůstala v Londýně i v čase jeho bombardování. Ne náhodou ji Adolf Hitler nazval jako „nejnebezpečnější ženu Evropy“. V Británii se mezitím o královně začalo hovořit jako o neskutečně silné ženě, což ještě zesílilo, když král a její milovaný manžel v pouhých 56 letech náhle zemřel.

Alžběta, královna matka, zemřela dne 30. března 2002 ve věku požehnaných 101 let.

Témata: Královna Alžběta II.