Na Madeiře se převrátil autobus s turisty. 28 mrtvých

Nehoda autobusu na Madeiře (17.4.2019)

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz, ČTK

17. dubna 2019 21:52 | Aktualizováno: 18. dubna 2019 0:02

Při nehodě turistického autobusu na portugalském ostrově Madeira zahynulo dnes večer 28 lidí. Oběťmi jsou zřejmě němečtí turisté. Informovala o tom místní média s odvoláním na úřady. Příčinu nehody vyšetřuje policie. České ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by v autobuse byli čeští turisté.

"Podle aktuálních informací českého velvyslanectví v (portugalské metropoli) Lisabonu nejsou mezi mrtvými ani zraněnými žádní čeští občané," řekl ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Michal Bucháček.

Neštěstí se událo kolem 18:30 místního času v obci Caniço. Řidič autobusu vezoucího 55 lidí tam v zatáčce zřejmě ztratil kontrolu nad vozidlem. Autobus pak vyjel ze silnice a ve svahu se převrátil na jeden z domů.

#Breaking: Just in - At least 28 people killed in a tragic accident, when a bus overturned in the island of #Madeira a island of #Portugal. pic.twitter.com/awJDYHlDQ6

— Sotiri Dimpinoudis ❁‏ (@sotiridi) 17. dubna 2019

Zatím není jasné, kolik lidí přesně v autobuse jelo. Agentura AFP s odvoláním na portugalskou televizi napsala, že ve vozidle bylo pět desítek lidí. Agentura Lusa informovala, že několik zraněných bylo převezeno do nemocnice ve městě Funchal, které je správním střediskem ostrova.

"Podle aktuálních informací českého velvyslanectví v (portugalské metropoli) Lisabonu nejsou mezi mrtvými ani zraněnými žádní čeští občané," řekl ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Michal Bucháček.

Neštěstí se událo v obci Caniço. Řidič tam v zatáčce zřejmě ztratil kontrolu nad vozidlem. Autobus pak vyjel ze silnice a ve svahu se převrátil na jeden z domů. Nehoda se odehrála kolem 18:30 tamního času.

Nehoda na Madeiře se zařadila mezi nejhorší nehody autobusů v Evropě za poslední roky. Více obětí si vyžádala jen čelní srážka autobusu s nákladním vozidlem, při které v říjnu 2015 zahynulo v jihozápadní Francii 43 lidí, a loňský požár autobusu v Kazachstánu, při němž zemřelo dokonce 52 lidí.

Témata: Madeira portugalsko Nehody autobusů Autobusy