Miro Žbirka dostal ocenění za celoživotní přínos!

Miro Žbirka (foto: Lukáš Běhounek) 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. srpna 2021 21:40

Slovenští hudebníci Katarína Knechtová a Miro Žbirka dnes na festivalu Soundtrack svými písněmi připomněli filmy Bathory a Fair Play. Knechtová na svém koncertu zazpívala píseň Muoj Bože, která je inspirovaná středověkými náboženskými žalmy a v textu využívá staroslověnštinu.

Na vystoupení Žbirky nechyběla titulní skladba, kterou napsal pro snímek režisérky Andrey Sedláčkové. V přídavku se pak k němu připojila Knechtová v duetu Skúška snov.

Koncerty se konaly pod širým nebem v Centrálním lázeňském parku a sledovaly je stovky diváků nejen pod pódiem, ale i z okolního parku. Vstup na festival je zdarma. Žbirka před vystoupením z rukou ředitele festivalu převzal Cenu festivalu Soundtrack za celoživotní přínos.

Historický snímek Bathory z roku 2008 nabízí pohled na údajnou vražedkyni Alžbětu Báthoryovou očima režiséra Juraje Jakubiska. Zobrazuje ji jako mocnou ženu čelící nepřátelům toužícím po jejím bohatství i vlastním vnitřním běsům. Sportovní drama Fair Play z roku 2014 se odehrává v 80. letech v bývalém Československu. Hlavní hrdince, sprinterce Anně, bez jejího vědomí matka podává anabolické steroidy, protože doufá, že účast na olympijských hrách její dcera využije k emigraci.

Témata: Miro Žbirka Katarína Knechtová