Kdy a kde se uskuteční pohřeb Jiřího Pomeje?

Jiří Pomeje 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

28. února 2019 8:51

Už druhý den truchlí celý národ nad smrtí charismatického herce Jiřího Pomeje (†54), který v úterý podlehl rakovině hrtanu. Definitivní tečkou za jeho životem bude poslední rozloučení, které se uskuteční příští týden. V hlavním městě to ale nebude.

Jsou to teprve dva dny od chvíle, co herec, dabér a producent Jiří Pomeje prohrál svůj dlouhý boj se zákeřnou rakovinou. Poslední rozloučení s ním neproběhne v Praze, kde strávil většinu svého života, ale v rodných Českých Budějovicích.

Právě tam se 13. prosince 1964 narodil inženýrovi Jiřímu a porodní asistentce Jaroslavě. V jihočeském krajském městě pak absolvoval gymnázium, rovněž se zde dlouhá léta věnoval tanci. Dokonce to dotáhl na účinkování v baletu tamního divadla, kde nastudoval představení Bachčisarajská fontána.

Po maturitě se přihlásil na DAMU a v Praze poté trávil většinu svého života. Až v posledních týdnech se přesunul do sanatoria Na Pleši nedaleko středočeské Dobříše, kde také nakonec zemřel. „V pondělí mi jeho táta volal, že ho museli uvést do umělého spánku. Vůbec jsem nechápal, co se stalo, pak mi táta volal, že je konec,“ řekl Blesku Pomejeho největší kamarád Petr Pásek.

Ten přitom patřil k posledním lidem, kteří herce stihli navštívit, blížící se smrti nic nenasvědčovalo. „Pořád mi říkal, že se po dlouhé době cítí tak odpočatě a čistě, jak už dlouho ne. Měl spoustu nápadů a pořád vtipkoval,“ vzpomíná Pásek. Pomeje mu prý slíbil, že mu ještě zavolá kvůli natáčení dalšího Kameňáku. Na to už ale nedošlo.

S rakovinou hrtanu bojoval Jiří Pomeje od května 2017. Až loni v lednu souhlasil s odebráním hrtanu, které ho navždy připravilo o hlas. Svitla mu tak ale šance na přežití. V listopadu mu ale lékaři sdělili špatnou zprávu, rakovina metastázovala do kostí. V lednu pak byl převezen do sanatoria Na Pleši, kde tento týden nemoci podlehl.

Pohřeb herce se uskuteční už příští týden. Poslední rozloučení s Jiřím Pomeje organizuje jeho rodina, odehraje se ve středu 6. března ve 13 hodin v Českých Budějovicích.

Témata: Jiří Pomeje Andrea Pomeje