Agent StB obviněný z podvodu podpoří extremistu na místopředsedu Sněmovny, novinář jen kroutí hlavou

Tomio Okamura

Autor: stars24.cz

17. listopadu 2017 13:11 | Aktualizováno: 17. listopadu 2017 14:19

Zástupci hnutí ANO v úterý podpořili požadavek hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), aby se předseda hnutí Tomio Okamura stal jedním z místopředsedů Sněmovny. SPD na oplátku podpoří Radka Vondráčka z ANO do funkce předsedy. Okamurovo hnutí má rovněž řídit bezpečnostní i hospodářský výbor. Investigativní novinář Jaroslav Kmenta nad dohodou jen kroutí hlavou.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek potvrdil, že jeho hnutí akceptuje požadavek SPD na předsedu hospodářského a bezpečnostního výboru. Okamura už oznámil, že hnutí navrhne na předsedu hospodářského výboru svého předsedu poslaneckého klub Radima Fialu. O tom, koho SPD navrhne do čela bezpečnostního výboru, zatím mluvit nechtěl. On sám to ale nebude, protože ho SPD navrhuje na místopředsedu Sněmovny.

„Agent StB Andrej Babiš, který je obviněn z dotačního podvodu, podpoří extremistu Tomia Okamuru na místopředsedu Sněmovny. Okamurův místopředseda v SPD Radim Fiala, za nímž stojí kmotr pražské politiky Tomáš Hrdlička, se stane šéfem hospodářského výboru. S Babišovým souhlasem. Tak takhle dopadl boj Babiše s korupcí a s kmotry,“ shrnul dohodu mezi hnutími ANO a SPD investigativní novinář.

U postavy Tomia Okamury se Kmenta ještě zdržel. „Asi vás překvapím. Ale já si myslím, že Tomio Okamura není rasista. On si na to jen hraje, aby se mohl potopit do bahna xenofobie a vysbírat tam hlasy, které ho dostanou do vysoké politiky. K tomuto závěru jsem dospěl, když jsem pro nejnovější číslo Reportér magazínu pátral po příčinách volebního úspěchu SPD,“ vysvětluje.

Zbytek SPD je podle něj ale už odlišná kapitola. „Něco jiného jsou pak jeho spolupracovníci a lidé, kteří se dostali za jeho stranu do Poslanecké sněmovny. Někteří se na této marketingové vlně jen vezli, ale celá řada jich je zřejmě v hloubi duše nesnášenlivá a nebezpečně xenofobní,“ domnívá se.

Myšlenky a motivace Okamury a jeho SPD proto shrnul do několika slov. „Smíchejte nezdravou ambici po moci s chutí peněz a s byznysem a protřepejte to se všehoschopným marketingem a bojem proti islámu. Pak dostanete odpověď na to, o co tu jde další firemní straně - SPD Tomia Okamury, která se tu uchytila po Babišově ANO 2011,“ dodává známý novinář.

Témata: Tomio Okamura Andrej Babiš Jaroslav Kmenta