Krátce po sobě se člověk může nakazit variantami omikronu, míní dánští vědci!

Koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

22. února 2022 21:40

Podle zjištění dánských vědců je ve vzácných případech možné nakazit se krátce po sobě dvěma různými podtypy varianty koronaviru omikron. Nákaza subvariantou BA.2 je možná krátce po infekci původní variantou omikronu označovanou jako BA.1, napsala dnes agentura DPA s odvoláním na studii dánského sérologického institutu SSI.

Všeobecně vědci ovšem vycházejí z toho, že takové případy jsou poměrně vzácné a jde nejčastěji o mladší lidi, kteří nejsou naočkovaní proti covidu-19.

Vědci podílející se na studii objevili 47 případů, kdy se ten samý člověk v rozmezí 20 až 60 dnů nakazil nejdříve koronavirem BA.1 a pak BA.2. Většina z nich měla jen mírné příznaky onemocnění, léčit v nemocnici se nemusel nikdo z nich.

V Dánsku převažuje subvarianta BA.2, podle studie SSI stojí za 88 procenty nákaz.

Epidemioložka Světové zdravotnické organizace (WHO) Maria van Kerkhoveová dnes zopakovala, že nákaza subvariantou BA.2 nemá závažnější průběh než infekce BA.1. "Nesledujeme rozdíl v závažnosti průběhu BA.1 ve srovnání s BA.2," řekla podle agentury AFP. Uvedla také, že BA.2 by měla být nadále klasifikována jako "varianta vzbuzující obavy" a že by stále měla být označována jako omikron.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) věda