Koronavirus Covid-19: Příznaky, léčba a ochrana? NEJČASTĚJŠÍ OTÁZKY A ODPOVĚDI

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

5. března 2020 11:56 | Aktualizováno: 5. března 2020 15:41

Koronavirus Covid-19 má na kontě přes 90 000 nakažených a více než 3000 mrtvých. Podívejte se na nejčastější otázky a odpovědi na ně.

Co je koronavirus?

Označení koronavirus se používá pro jakýkoli virus, patřící do podčeledi Coronaviridae. Jedná se o souhrnné označení pro čtyři čeledi virů, které způsobují onemocnění u zvířat a lidí s různým stupněm závažnosti. Název je odvozen od charakteristického uspořádání povrchových struktur lipidového obalu virů ve tvaru sluneční korony.

Co může koronavirus způsobit?

Jednak běžné obtíže, jako je nachlazení, kašel, dýchací obtíže a teploty. Ale také smrtící choroby, jako je dýchací onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom (SARS) či infekci MERS.

Kdy se nový typ koronaviru objevil?

Nový koronavirus (SARS-CoV-2 nebo wuchanský koronavirus) se poprvé objevil začátkem prosince 2019 v čínské provincii Chu-pej, v níž se nachází jedenáctimilionové město Wu-chan.

Co znamená COVID-19?

Jedná se o onemocnění, které nový typ koronaviru způsobuje. Název je z anglického COronaVIrus Disease 2019.

Jak se onemocnění přenáší?

Koronavirus se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu. Jedná se o takzvanou kapénkovou infekci, která je přenášena vzduchem. Zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest. Inkubační doba je týden až 14 dní. Virus nepřežije mimo lidský organismus více než několik hodin.

Jak se nemoc projeví?

Horečkami, které neustupují. Mohou být provázeny nepříjemnými pocity, bolestmi kloubů a svalů a brzy se objeví projevy kašle.

Jak je možné se proti nákaze chránit?

Jako při klasickém respiračním onemocnění - vyhýbat se zjevně nemocným, dodržovat základní hygienická pravidla, používat dezinfekci, nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí a necestovat do rizikových oblastí, kde již nákaza propukla.

Pomáhají před nákazou roušky či respirátory?

Roušky nepomohou. Měli by je nosit hlavně nemocní, aby nákazu nešířili dál do okolí. Před nákazou chrání respirátory se stupněm filtrační ochrany proti virům.

Existuje vakcína proti nákaze COVID-19?

V současnosti ne.

Jaká je léčba nákazy?

Lidé infikovaní koronavirem by měli zahájit podpůrnou léčbu, zmírňující příznaky infekce. Léčba je vždy individuální. K podpůrné léčbě se využívají běžně dostupné léky, množství symptomů COVID-19 se dá úspěšně léčit.

Koho kontaktovat, pokud má člověk podezření?

Pokud byl v rizikové oblasti a nemá potíže, k lékaři by neměl chodit, může již být infekční. Měl by zavolat na hygienickou stanici v kraji nebo na nonstop linku Státního zdravotního ústavu a poradit se.

Pokud již potíže má, k lékaři by také neměl chodit, aby ostatní nenakazil. Měl by lékaři zavolat či se obrátit na hygienickou stanici. Pokud bude člověk rizikový, sanitka jej převeze na infekční oddělení.

Pro koho je nový typ koronaviru hlavně nebezpečný?

Mezi nejohroženější skupiny patří senioři, chronicky nemocní či osoby s oslabenou imunitou.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)