"Pandemie není u konce, naopak." Čtvrtá vlna zasáhla Německo, třetí dávka je nezbytná!

Očkování, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

7. listopadu 2021 19:38

Čtvrtá vlna pandemie nemoci covid-19 zasáhla Německo kvůli nízké proočkovanosti plnou silou a v některých regionech opět hrozí přetížení nemocnic. Na tiskové konferenci to prohlásil německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Řekl, že boj s koronavirem se neobejde bez důsledného dodržování karanténních nařízení včetně jejich zpřísnění, testování v pečovatelských zařízeních a také posilující dávky vakcíny.

"Pandemie rozhodně není u konce, právě naopak," řekl Spahn. "Čelíme pandemii neočkovaných, která je masivní," řekl. "Na jednotkách intenzivní péče by bylo mnohem méně covidových pacientů, kdyby se více lidí nechalo očkovat," poznamenal s tím, že v některých regionech je již třeba uvažovat o překládání pacientů do méně vytížených nemocnic.

Spahn výslovně zmínil Durynsko a Sasko, kde se koronavirus šíří nejrychleji v celém Německu. Ocenil také rozhodnutí Saska omezit vstup do některých zařízení pro neočkované, týkat se to bude mimo jiné restaurací, kin, divadel či stadionů.

Podle Spahna je nyní nezbytné důsledně kontrolovat a vyžadovat doklady o bezinfekčnosti. Dalším nutným krokem je pravidelné testování návštěvníků a personálu v pečovatelských domovech. "Nechci, abychom znovu zažili takový rozsah umírání v pečovatelských domovech, jako tomu bylo v loňském roce," uvedl.

Třetím bodem Spahnova plánu je obnova očkování po šesti měsících po prvotní imunizaci, především u seniorů a zdravotníků. To, že třetí dávka vakcíny pomáhá, dokládají podle Spahna data z Izraele.

Šéf Institutu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler označil na tiskové konferenci neočkované za riziko, neboť jim hrozí těžký průběh covidu-19 a protože jsou větší hrozbou pro ostatní než očkovaní. "Je s podivem, že v Německu stále zůstává 16,2 milionu lidí starších 12 let, kteří dosud nebyli očkováni," řekl. V Německu žije 83 milionů obyvatel.

"Nechte se prosím očkovat. Není důvod, proč tak neudělat," apeloval Wieler Němce. Dodal, že schválené vakcíny jsou bezpečné.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Německo očkování