Na Slovensku ZEMŘELA NAKAŽENÁ BABIČKA! Koronavirus dostala od svého vnoučka!

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. března 2020 13:52

Slovenská vláda kvůli novému koronaviru od dnešního dne rozšířila nouzový stav ve zdravotnictví. Na koronavirus tam totiž pravděpodobně zemřela první pacientka!

Na Slovensku zemřela 84letá žena, která trpěla vážnými zdravotními potížemi a u které testy potvrdily nákazu koronavirem. 

Podle slovenského premiéra Petera Pellegriniho byla hospitalizována s vážnými zdravotními problémy včetně selhávání srdce. Žena byla pozitivně testována také na nemoc COVID-19.

"Zatím odmítám oficiálně potvrdit, že máme úmrtí na COVID-19, vzhledem k tomu, že šlo o pacientku s těžkým zdravotním stavem," podle médií vysvětlil Pellegrini.

Žena z Bánské Bystrice se měla nakazit od svého syna a vnuka, kteří se vrátili ze zahraničí. Jestli ji ale právě nemoc stála život ukáží až výsledky pitvy.

Počet potvrzených případů nákazy novým koronavirem na Slovensku překročil hranici sto případů. S cílem zpomalit šíření nákazy Slovensko dříve uzavřelo kromě jiného školy, řadu prodejen, bary, lyžařská střediska a zakázalo pořádání hromadných kulturních, společenských a sportovních akcí.

K nošení roušek a k vyhýbání se místům s větším počtem lidí vybízejí podobně jako v Česku také přední slovenští politici i zástupci vznikající koalice po únorových parlamentních volbách. Již několik dnů politici na Slovensku vystupují na tiskových konferencích s rouškami či respirátory.

"Nečekej na vládu, ušij si roušku. Můžeš jí prát...a hlavně - budeš ji mít," vyzval Slováky prostřednictvím sociální sítě nastupující předseda vlády Igor Matovič.

Na internetových portálech si Slováci vyměňují návody na výrobu roušek či postup, jak nahradit chybějící gumičky. Řada z nich také začala zájemcům nabízet podomácku vyrobené roušky.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Slovensko lékaři Lidé