Vláda v lednu obnoví plošné testy ve firmách a umožní přeočkování všem dospělým!

Vláda ČR

Autor: stars24.cz, ČTK

29. prosince 2021 16:36 | Aktualizováno: 29. prosince 2021 17:25

Vláda podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) chce, aby zaměstnavatelé od 17. ledna testovali všechny své pracovníky dvakrát týdně. Ideální by podle něj byla varianta testování vždy po třech dnech. Návrh má podle něj projednat ještě tripartita, teprve poté by ho schválili ministři. Válek to dnes řekl na tiskové konferenci po jednání vlády.

V současné době se musejí testovat jen zaměstnanci, kteří nemají dokončené očkování nebo v posledním půl roce neprodělali nemoc covid-19. Testování je povinné jednou za týden.

Testování prostřednictvím samotestů by se v novém režimu podle návrhu ministerstva zdravotnictví, který má ČTK k dispozici, nevztahovalo na zaměstnance, kteří se na pracovišti nestýkají se třetími osobami. Testovat by se nadále nemuseli ani lidé, kteří pracují z domu. Povinnost by se netýkala těch, kteří v posledních 72 hodinách měli negativní PCR test, nebo se prokážou negativním antigenním testem provedeným zdravotníkem z posledních 24 hodin. Opatření by se podle Válka nevztahovalo na zdravotníky a pracovníky v sociálních službách, kteří se testují v jiném režimu.

Firmy by měly mít možnost z fondu prevence zdravotních pojišťoven čerpat příspěvek 60 korun na test. Žádosti budou moci začít podávat 1. ledna, a to i za listopad, a poté vždy zpětně za předchozí měsíc. Proplácení musí podle Válka schválit správní rada pojišťoven. Ředitelé pojišťoven ovšem podle Válka s návrhem souhlasili.

Na každého zaměstnance by k proplácení mělo v lednu podle Válka připadnout osm testů a v únoru šest. Platbu by firmy podle Válka měly získat maximálně do měsíce a půl, kratší interval není možný, uvedl dále Válek. Ministerstvo zdravotnictví podle něj připravilo metodiku vykazování, měly by se sjednotit záznamy pro pojišťovny a hygieny, mělo by ubýt kolonek k vyplňování.

Předchozí vláda kvůli zrychlení šíření koronavirové nákazy obnovilo povinné testování ve firmách v listopadu. První kolo testování museli zaměstnavatelé dokončit do 29. listopadu. Například v obchodech podle dřívějšího sdělení Svazu obchodu a cestovního ruchu testy odhalily méně nakažených než jaře, v řádu promile testovaných.

Od 4. ledna bude přeočkování po 5 měsících pro všechny dospělé

Od 4. ledna se budou moci po pěti měsících od druhé dávky vakcíny proti covidu-19 přeočkovat všichni dospělí. Po dnešním jednání vlády to oznámil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Dosud měli lidé od 18 do 29 let možnost získat posilující vakcínu až po šesti měsících. Celkově už má posilující dávku očkování, která je podle odborníků dostatečnou ochranou před vážným průběhem nákazy i u varianty omikron, zhruba třetina z 6,8 milionu dosud očkovaných lidí.

Podle harmonogramu nastaveného bývalou vládou by se na lidi ve věku 18 až 35 let dostalo až 19. ledna. Důvodem rozložení věkových kategorií do delšího času měla být ochrana očkovacích míst před velkým náporem v jeden čas. Nová vláda urychlila už očkování lidí ve věku 30 až 45 let, kteří si pro posilující očkování mohou přijít o měsíc dříve od pondělí 27. prosince.

Dosud to udělalo téměř 23.000 z nich, náporu zájemců čelila hlavně očkovací centra bez registrace ve velkých městech. Dalších více než 100.000 lidí v tomto věku se podle informací ministerstva zdravotnictví k posilující dávce v pondělí a úterý registrovalo.

Za posledních 20 dní zdravotníci podali více než milion posilujících dávek vakcíny. V prvních pracovních dnech po vánočních svátcích zájem znovu rostl, celkově se nechalo očkovat v pondělí i v úterý vždy přes 60.000 lidí. Zájem je ale asi o třetinu nižší než před svátky, roli zřejmě hrají i prázdniny a dovolené, které si lidé mezi Vánocemi a Novým rokem často berou.

Podle denní tiskové zprávy o očkování už vakcinaci podstoupilo nebo je k ní registrováno asi 64,5 procenta kompletní české populace. Mezi lidmi nad 65 let, kteří jsou více ohroženi vážným průběhem nemoci, je to více než 80 procent, u lidí nad 70 let více než 90 procent. Přesto zbývá více než 131.000 lidí nad 70 let, kteří očkovaní nejsou ani se k vakcinaci zatím neregistrovali.

Z dospělých jsou nejméně proočkovaní třicátníci. Lidí ve věku 30 až 34 let už projevilo zájem o očkování asi 62 procent, ve věku 35 až 39 let asi o dvě procenta víc. Více jsou očkovaní i mladí ve věku 16 až 29 let, kterých se k očkování registrovaly nebo už ho absolvovaly téměř dvě třetiny. Z dětí ve věku 12 až 15 let je to 49 procent a u nejmladších očkovaných ve věku 5 až 11 let, kteří vakcínu dostávají zhruba dva týdny, zatím 1,5 procenta.

Témata: Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování firmy