Vláda vyhlásila nouzový stav a zpřísnila opatření: Omezí pohyb osob, provoz škol i obchodů!

Andrej Babiš

Autor: stars24.cz, ČTK

26. února 2021 19:06 | Aktualizováno: 26. února 2021 22:39

Vláda v návaznosti na nově vyhlášený nouzový stav zavádí od pondělí 1. března přísnější opatření proti šíření koronaviru. Cílem je zlepšení epidemické situace v Česku. Omezen bude volný pohyb osob, zcela se uzavřou také školy a školky či některé obchody.

Vláda kvůli koronavirové pandemii od pondělí na tři týdny výrazně omezí pohyb osob. Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty. Nákupy budou možné pouze v rámci okresu, a to v nezbytném počtu osob. Kabinet o zpřísnění opatření rozhodl na dnešním večerním zasedání.

Návštěvy příbuzných v okresu s bydlištěm podle nařízení vlády nebudou povolené, pokud nejde o zajištění nezbytných potřeb či nutné péče. Vycházky a běh přes den budou od pondělí možné jen na území obce, nikoli celého okresu. Venčení psů v noci bude možné do 500 metrů od bydliště.

"Ze všech analýz vychází, že pokud chceme snížit mezilidské kontakty, musíme snížit mobilitu, pohyb obyvatel. Po dlouhé debatě jsme se rozhodli, že omezení nastavíme tak, že zakážeme lidem opouštět území okresu. Budeme přesvědčovat občany, aby zůstali na území svého okresu tři týdny a pokud možno jej neopouštěli," řekl na tiskové konferenci vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Lidé si podle nařízení musejí vybrat jedno místo, na kterém budou od pondělí na následující tři týdny pobývat. To znamená, že pokud by se například vydali nejpozději v den účinnosti opatření na chatu, bude nutné následně celou dobu na tomto místě zůstat.

Mezi městskými částmi budou moci lidé přejíždět, platí pro ně stejná pravidla jako v rámci jednoho okresu. Na střídavou péči o dítě se bude vztahovat výjimka ze zákazu, vláda doporučuje při dané cestě mít s sebou rozhodnutí příslušného orgánu o střídavé péči. Účast na svatbě či prohlášení o registrovaném partnerství bude možné jen v rámci okresu, kde daní lidé bydlí.

Dodržování omezení pohybu bude namátkově kontrolovat policie, a to včetně cest vlaky či autobusy. Posílena může být až o 5000 vojáků, řekl Hamáček.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) na twitteru uvedl, že kromě stávajících opatření ve školství se od příštího týdne uzavřou i mateřské školy, 1. a 2. ročníky základních škol včetně přípravných stupňů, speciální a praktické školy. 

Vzhledem k vážné epidemické situaci se kromě stávajících opatření ve školství od příštího týdne uzavřou i mateřské školy, 1. a 2. ročníky základních škol vč. přípravných stupňů, speciální školy (školy dle par. 16, odst. 9 školského zákona) a praktické školy jednoleté a dvouleté.

— Robert Plaga (@RobertPlaga) February 26, 2021

Kabinet rovněž asi na půlku podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) zredukoval výjimky pro maloobchod a služby. Otevřené budou i od pondělí potraviny, lékárny, drogerie, optiky nebo květinářství. Ze služeb budou moci fungovat čerpací stanice, výdejny zboží objednaných z e-shopů, myčky aut bez obsluhy nebo servisy telefonů a počítačů. Havlíček to řekl dnes večer na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády.

Vláda dále ponechala výjimku trafikám, prodejnám krmiv a zahrádkářských potřeb, obchodům s domácími potřebami. Fungovat budou smět také odtahy a taxi služby.

Lidé se od pondělí do 21. března naopak nedostanou do papírnictví, prodejen s dětským textilem a obuví. Právě těmto prodejnám udělil kabinet výjimku ze zákazu 19. ledna, odůvodnil ji tím, že po zboží z těchto obchodů vzrostla po Novém roce poptávka. Do škol se tehdy vrátily děti z prvních a druhých tříd základních škol.

Uzavřené by oproti dosavadním opatřením měly od pondělí na tři týdny být také obchody se zbraněmi a střelivem. U stravovacích provozů se režim nezmění, nadále budou moci občerstvení prodávat přes výdejní okna, řekl Havlíček.

Témata: Vláda ČR Poslanecká sněmovna Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Andrej Babiš