Povinné respirátory? Vláda přišla s jiným návrhem!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

25. ledna 2021 19:14

Vicepremiéři Karel Havlíček a Alena Schillerová (oba za ANO) budou v následujících dnech jednat s obchodními řetězci a Svazem obchodu a cestovních ruchu o cenách respirátorů. O možnosti zavést po vzoru Německa a Rakouska povinnost používat je v hromadné dopravě či obchodech dnes diskutovali ministři.

Vláda podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nyní uvažuje o jejich "důrazném doporučení", nikoli o uložení povinnosti. Zopakoval, že snahou je to, aby se respirátory k lidem dostaly za přijatelných podmínek.

Čeští výrobci respirátorů dnes vládu vyzvali, aby snížila, nebo zrušila daň z přidané hodnoty (DPH) na ochranné pomůcky proti šíření koronaviru. ČTK to dnes řekl předseda výkonné rady Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs. Na respirátory se v Česku vztahuje nejvyšší sazba DPH 21 procent. Ministryně financí chce mít jistotu, že marže by v případě takového kroku neskončila u výrobců či prodejců.

Asociace uvedla, že v Rakousku, kde povinnost začala platit dnes, vláda schválila osvobození respirátorů od DPH, aby byly pro Rakušany cenově dostupnější. Možnost snížit DPH na respirátory v pátek připustil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Dnes uvedl, že by v takovém případě mohl hrozit konflikt s evropským právem. Stát má v rezervách 16 milionů respirátorů FFP2 a 80 milionů chirurgických roušek, jejichž využívání připouští Bavorsko, doplnil.

Hamáček uvedl, že řešením by mohla být po vzoru Rakouska dohoda státu s obchodními řetězci, že budou respirátory prodávat pouze za náklady či s minimální marží.

Před stanovením maximální ceny respirátorů FFP2, podobně jako už loni učinila vláda pro respirátory nejvyšší třídy FFP3, výrobci respirátorů varují. Společnost Moldex z Ústí nad Orlicí dnes upozornila na to, že tehdy stanovená maximální cena FFP3 z EU na 175 Kč bez DPH a u těch vyrobených mimo EU na 350 Kč bez DPH stále platí. "Toto opatření je stále v platnosti, a nejenže znevýhodnilo české výrobce kvalitních respirátorů, ale zároveň zvýhodnilo v tomto segmentu méně kvalitní výrobky konkurence vyrobené v zahraničí," uvedla firma.

Nyní lze respirátory na internetu sehnat od jednotek po desítky korun za kus - v závislosti na velikosti balení.

Témata: Zdravotnické roušky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR