Nouzový stav může pokračovat zatím do 23. prosince, rozhodli poslanci!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: stars24.cz, ČTK

9. prosince 2020 20:25 | Aktualizováno: 9. prosince 2020 20:35

Nouzový stav kvůli epidemii nového koronaviru bude moci v Česku platit do středy 23. prosince. Sněmovna dnes souhlasila s jeho dalším prodloužením podle návrhu KSČM o 11 dnů. Kabinet ANO a ČSSD, který komunisté v dolní komoře tolerují, žádal o možnost stavu nouze dalších 30 dnů do pondělí 11. ledna. Tento návrh dolní komora po téměř šestihodinové diskusi zamítla.

Bez souhlasu Sněmovny by nouzový stav skončil se sobotou 12. prosince. Jsou na něj vázány restrikce k omezení šíření nákazy, jak je stanoví protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví. Je také možné nasazení vojáků nebo hasičů. O dalším prodloužení nouzového stavu kabinet rozhodne ve čtvrtek ráno.

Vládní žádost získala podporu 46 z 98 přítomných poslanců. Hlasovali pro ni jen zástupci ANO a ČSSD. Pro návrh komunistické strany pak hlasovalo 53 poslanců z ANO, ČSSD a KSČM z 98 přítomných. Dnešní verdikt znamená, že Sněmovna se před Vánoci pravděpodobně sejde znovu, pokud kabinet požádá o další prodloužení nouzového stavu. Mluví se o 22. prosinci.

Sněmovna už nehlasovala o návrhu KDU-ČSL na prodloužení nouzového stavu o šest dnů do pátku 18. prosince s podmínkou, že bude zvýšena podpora drobných podnikatelů z 15.000 korun na 20.000 korun měsíčně. Nedostalo se ani na snahu nezařazeného poslance Mariana Bojka (Jednotní) o ukončení stavu nouze dneškem.

Sněmovna při podzimní vlně epidemie posuzovala už třetí vládní žádost. Koncem října souhlasila dolní komora s prodloužením nouzového stavu o 17 dnů a ve druhé polovině listopadu o 22 dnů. Kabinet chtěl vždy měsíc.

Na jaře trval v Česku nouzový stav 66 dnů, nynější bude moci zatím být 79 dnů. Vláda může rozhodnout vždy jen o prvních až 30 dnech, pak už je nutný souhlas poslanců.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Poslanecká sněmovna Vláda ČR