Prodloužení nouzového stavu: Do kdy by mohl trvat?

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

17. listopadu 2020 10:27

Vláda počítá s dalším prodloužením nouzového stavu, díky němuž může vyhlašovat nejrůznější opatření proti šíření koronaviru. Do kdy by mohl trvat, pokud poslanci kabinetu vyhoví?

Vláda kvůli epidemii vyhlásila od 5. října nouzový stav, který zatím trvá do 20. listopadu. Kabinet ale bude Sněmovnu žádat o prodloužení o dalších 30 dnů do 20. prosince. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) totiž minulý týden při představení nového protiepidemického systému (PES) uvedl, že bez nouzového stavu by byla opatření podle PES pouze doporučeními.

Předseda Sněmovny Vondráček (ANO) očekává, že vládní žádost o prodloužení nouzového stavu se bude Sněmovna zabývat ve čtvrtek od ranních hodin. Řekl to v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

 

Předseda poslaneckého klubu opozičního hnutí SPD Radim Fiala řekl, že jeho poslanci prodloužení o 30 dní nepodpoří. Přijdou s alternativou nejvýše jednoho týdne, uvedl. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek řekl, že jeho poslanecký klub se o tom musí ještě poradit.

Na jaře při první vlně epidemie covidu-19 trval nouzový stav 66 dnů. Nynější zatím platí od 5. října do 20. listopadu, tedy na 46 dnů. 

Témata: Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Andrej Babiš