Restrikce po nouzovém stavu: Co bude, až skončí?

Češi se nechávají testovat na covid-19 7

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

29. dubna 2020 9:50

Nouzový stav podle všeho potrvá kratší dobu, než si vláda premiéra Andreje Babiše přála. Předseda vlády už však má plán, jak zachovat některé restrikce i poté. Jak toho chce vláda dosáhnout?

Poslanecká sněmovna včera rozhodla o prodloužení nouzového stavu do 17. května, přestože vláda žádala o jeho trvání až do 25. května, kdy podle harmonogramu mělo dojít k poslední vlně uvolňování opatření. Co bude, až nouzový stav skončí?

Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že rozhodnutí Sněmovny o délce trvání nouzového stavu bere na vědomí. Pokud by vláda na situaci nereagovala, podle něj by hrozilo, že po 17. květnu nebudou respektovány restrikce, které chce vláda zachovat ještě další týden kvůli obavě z šíření koronaviru. Rád by proto přišel s řešením.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) má podle Babiše na pondělním jednání vlády předložit novelu zdravotního zákona, která umožní restriktivní opatření zachovat na základě rozhodnutí ministerstva, tedy i bez nouzového stavu.

Ministerstvo by mělo mít možnost zakázat nebo omezit provoz obchodů či služeb nebo nařídit používání určitých hygienických opatření. Podle Babiše by zákon mohl Česku posloužit i v případě, že by zemi zasáhla druhá vlna epidemie koronaviru.

Témata: Andrej Babiš Vláda ČR Adam Vojtěch (ANO) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)