Babiš řekl, kdy se Česko vrátí k NORMÁLNÍMU ŽIVOTU!

Andrej Babiš (ANO)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. dubna 2020 12:21

Česko by se mohlo vrátit do normálu v červnu. Už po Velikonocích chce ale vláda postupně otevírat některé malé obchůdky. Nouzový stav by ale měl setrvat. Uvedl to premiér Andrej Babiš.

"Zatím ty nárůsty procentuálně klesají. Máme připravený projekt chytré karantény a zlomový bude konec dubna, kdy se očekává vrchol epidemie. Očekáváme 10 až 15 tisíc nakažených. Koncem května nebo v červnu bychom se mohli dostat do nějakého normálu. Záleží na lidech, jestli budou dodržovat opatření," uvedl pro Blesk Babiš.

Dodal, že prodloužení současného stavu je v zájmu zdraví lidí. "My samozřejmě víme, že tento stav pro lidi není dobrý a my už připravujeme postupně uvolňování plošných opatření. (...) Doufám, že po Velikonocích začneme obchůdky otevírat," řekl dále.

Přísná karanténní opatření, která stát kvůli nákaze zavedl, by se mohla začít uvolňovat zhruba od poloviny dubna, pokud bude méně než 8500 nakažených. Během Velikonoc ale budou nadále platit. Vzhledem k tomu že vláda lidem nedoporučila návštěvy, Češi se budou zřejmě letos muset obejít bez tradiční pomlázky.

Jako jedno z posledních chce ministerstvo zdravotnictví rušit uzavření škol, znovu by se žáci a studenti mohli vrátit do lavic na přelomu května a června, pokud ministerstvo školství nerozhodne jinak. Školy jsou uzavřeny od 11. března do odvolání. Státní maturity se podle původního plánu měly uskutečnit v dubnu a v květnu.

Přijímací zkoušky na střední školy se nakonec uskuteční nejdříve 14 dnů po znovuotevření škol, které byly uzavřeny kvůli pandemii nového koronaviru. Maturitní zkoušky se mají konat o týden později, pokud se školy otevřou do 1. června.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR Andrej Babiš Česká republika