Desítky úrazů míchy každý rok. Lékaři prozradili, proč lidé končí na vozíku

Ilustrační foto

Autor: ČTK

16. července 2022 18:34

Po úrazu míchy bylo loni na spinálních rehabilitačních jednotkách hospitalizováno 132 lidí. Jedenáct z nich mělo poškozenou míchu v oblasti krční páteře po skoku do vody.

V tiskové zprávě o tom informovala Česká asociace paraplegiků (CZEPA). Celkem žije v ČR asi 15.000 lidí s poraněním míchy nebo ochrnutím končetin.

Podle statistik se počty úrazů s poškozením míchy dlouhodobě pohybují ročně mezi 120 a 195 případy, které se staly v roce 2011. Počty nevykazují trend, zásadní vliv neměla ani epidemie covidu-19, ubylo jen zranění při sportu. Zatímco například dopravních nehod obecně v roce 2020 ubylo, těch, při kterých byla poškozena mícha, bylo 46, tedy nejvíc za poslední čtyři roky.

Úrazů míchy při pádech je v posledních deseti letech většinou mezi 60 a stovkou. Skoky do vody jsou dlouhodobě mezi příčinami na třetím místě po pádech a dopravních nehodách, loňských 11 bylo nejvíc od roku 2015. Podle primáře spinální jednotky při Klinice rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole Jiřího Kříže jsou ale zdaleka nejzávažnější.

"Při nárazu hlavou o dno dochází ke zlomenině pátého nebo šestého krčního obratle s rozvojem takzvané tetraplegie, tedy ochrnutí dolních, ale i horních končetin," uvedl. Lékaři obvykle bezprostředně po úrazu pacienta operují, uvolní stlačenou míchu a zpevní zlomený obratel. Pacienti mají často i poruchu dýchání, která vyžaduje dlouhodobou umělou plicní ventilaci.

"I když pacient podstoupí několikaměsíční rehabilitaci a podaří se vyřešit všechny zdravotní komplikace, výsledkem je celoživotní upoutání na invalidní vozík. Navíc ochrnutí všech končetin znamená ztrátu soběstačnosti a závislost na pomoci okolí. Tragédií je, že tyto úrazy vznikají zcela zbytečně, většinou z nepozornosti, hlouposti, hecování či přecenění vlastních schopností. Velmi často je na vině alkohol," dodal.

Velká část úrazů, při nichž je poškozena mícha, se stává při sportech, zejména rizikových, jako jsou právě skoky do vody, zimní sporty, lezení do výšek nebo parkur, tedy skoky přes překážky. Zranění jsou nejčastěji mladí lidé, od roku 2010 ale průměrný věk roste.

Témata: Lidé lékaři