Opičí neštovice: Kde v Evropě je situace nejhorší a jak je na tom Česko?

Lékaři

Autor: ČTK

21. května 2022 15:21

Největší počet případů opičích neštovic vykazují v Evropské unii Portugalsko a Španělsko. V Madridu se prokázalo 30 případů této nemoci, v Portugalsku pak 23 případů.

S 30 případy, z nichž 23 úřady potvrdily dnes, je Španělsko evropskou zemí s největším počtem nakažených touto nemocí, uvedl deník El País. Všechny případy nákazy se objevily v Madridu. Jedná se většinou o mladé muže, kteří měli sexuální styky s dalšími muži.

Na 23 případů vzrostl počet nakažených v Portugalsku, které ale má ve srovnání se svým sousedem zhruba čtvrtinovou populaci. Podle portugalského ministerstva zdravotnictví, které první případy potvrdilo ve středu, se v zemi vyskytuje méně agresivní západoafrická mutace, uvedla agentura EFE.

V České republice se zatím žádný případ opičích neštovic nepotvrdil. Státní zdravotnický ústav (SZÚ) ale před šířením nákazy dnes varoval. Dodal však, že pravděpodobnost přenosu viru je bez sexuálního styku nízká.

Opičí neštovice byly poprvé zaznamenány v Demokratické republice Kongo v 70. letech 20. století. Počet případů v západní Africe se v posledním desetiletí zvyšoval. Mezi symptomy onemocnění patří horečka, bolesti hlavy a kožní vyrážka, která se obvykle objeví nejprve na obličeji a poté se šíří po zbytku těla.

Témata: opičí neštovice lékaři