Jaroslav Flegr o uznávání protilátek: Vědec by se tomu nebránil!

Jaroslav Flegr

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

9. září 2021 16:50

V Česku už nějaký čas probíhá debata o tom, zdali by k prokázání bezinfekčnosti nemohla sloužit také určitá hladina protilátek. Co si o tom myslí vědec Jaroslav Flegr?

Flegr na facebooku přiznal, že by protilátky klidně uznával, ačkoliv podle něj jejich přítomnost nezaručuje dostatečnou ochranu ve všech případech. "U některých parazitů mohou být dokonce jedinci s protilátkami chráněni méně než ti bez," vysvětlil.

"Přítomnost protilátek v podstatě jednoznačně dokazuje, že člověk nákazu prodělal a že se jeho imunitní systém proti ní začal bránit. To druhé dokazují protilátky podstatně lépe než záznam o pozitivním výsledku PCR testu v nějaké databázi," podotkl evoluční biolog.

Jako odborník by protilátky klidně uznal jako podklad k vydání covid pasu. "Je pouze otázkou, jak dlouhá by měla být platnost potvrzení," napsal a připustil, že uznávání protilátek by mohlo některé lidi odradit od absolvování očkování.

"Odstraní se však tím zjevná nespravedlnost, které jsou vystaveni ti, co covid prodělali, často i s příznaky, ale nešli s ním k doktorovi. A když bude mít potvrzení o protilátkách časově omezenou platnost, tak se rozumný člověk stejně radši nechá naočkovat," uvedl.

Flegr také vyloučil, že by lidé s protilátkami mohli mít horší reakci na vakcínu, než jiní. Odborné studie to dle něj neprokázaly.

Témata: Jaroslav Flegr Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)