Až polovinu důchodců ohrožuje nepříjemná nemoc! Mnoho seniorů o ní netuší!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. června 2021 14:56 | Aktualizováno: 20. června 2021 21:48

Choroba zvaná sarkopenie je jedním z největších strašáků seniorů. Ovlivňuje totiž svalovou hmotu a může za to, že se lidé postupně nedokáží postarat sami o sebe. Ačkoliv jí trpí až padesát procent důchodců, lékaři ji nedokáží zastavit, naopak se obávají jejího rozmachu v následujících letech.

Sarkopenie je dle lékařské terminologie ztráta svalové hmoty, síly a funkce u starších pacientů. Nemoc má dopad na klinický stav a kvalitu života pacientů protože vede ke zhoršení mobility a připravuje seniory o nezávislost. V pozdních fázích choroby nejsou schopni se o sebe sami postarat.

Navzdory méně známému názvu jde o poměrně častou nemoc, která postihuje v některých zemích až 50 procent lidí ve věku nad 60 let. Odhaduje se, že jí na celém světě trpí asi 50 miliónů lidí, lékaři se ale obávají, že její výskyt bude stoupat. Podle nich je reálné, že v následujících 40 letech bude nemocí trpět více než 200 miliónů lidí.

Nemoc, která se nevyhýbá ani českým seniorům, vzniká díky celé řadě faktorů. Nejčastěji mezi ně patří nedostatečný příjem proteinů, zvýšené vylučování aminokyselin a nedostatek vitamínu D.

Zpočátku přitom choroba přichází nenápadně. Nemocný postupně cítí narůstající celkovou slabost, únavu a nutnost odpočívat. Chodí stále pomaleji a má potíže s vyjitím schodů. Později nedokáže vlastními silami ani vstát ze židle.

Mnoho lidí ale tyto symptomy přikládá klasickým projevům stáří. A pravdou je, že stárnutí doprovází postupný pokles svalové hmoty, která je spojena se ztrátou svalové síly a celkové fyzické zdatnosti. U sarkopenie ale nejde pouze o ztrátu svaloviny, mění se a zhoršuje i kvalita zbývající svalové hmoty.

Při podezření na sarkopenii lékaři provedou screeningové hodnocení celkové fyzické výkonnosti a následně zvolí vhodnou léčbu. Nemoc se dá zvládnout jen pokud ji pacient skutečně dodržuje. Pod ní spadá zvýšená fyzická aktivita, vyšší příjem proteinu a hormonální léčba.

Neléčená nemoc dokáže člověka upoutat na lůžko a odkázat na pomoc druhých. Pacient je zbaven samostatnosti a bez asistence se prakticky nedokáže pohybovat.

Témata: důchodci nemoci