Od června by mohlo fungovat elektronické ověření testu, očkování či nákazy

Očkování, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. dubna 2021 18:01

Na začátku června by podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) mohl začít fungovat elektronický systém s QR kódem na prokazování očkování proti covidu-19, negativního testu či nedávno prodělaného covidu. Systém "zelených certifikátů" nebo covid pasů bude podle něj propojený v rámci EU.

"I když by tento certifikát nebyl v provozu, tak v České republice stačí všechny ty papírové formy potvrzení o nejrůznějších vyšetřeních tak, jak jsou nastaveny," uvedl ministr.

Informace v QR kódu, který bude možné mít vytištěný nebo uložený v mobilu či jiném elektronickém zařízení, bude podle Arenbergera do jisté míry anonymizovaná. Ten, kdo ho bude potřebovat ověřit, bude mít přístup do databáze Informačního systému infekčních nemocí (ISIN), která už teď funguje pro evidenci nákaz, podaných vakcín či výsledků provedených testů.

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) v polovině února spustil web Očko, kde si každý může zobrazit elektronicky potvrzení o tom, že byl očkován proti covidu-19. Přihlášení je možné pomocí rodného čísla a čísla občanského průkazu. Pokud u očkování uvedli telefonní číslo, dostanou na něj po vstupu na web Očko pomocí SMS jednorázový kód pro vstup do portálu. Další možností je přístup pomocí elektronického občanského průkazu, bankovní identity nebo eldentitou prostřednictvím Portálu občana.

O různých formách covidových pasů jako potvrzení například pro cestování se mluví několik měsíců. Podle kritiků jsou diskriminační vůči lidem, kteří zatím nemohli být očkováni, protože nemají požadovaný věk nebo nepatří do jiné přednostní skupiny. Proto je také alternativou pro prokázání bezinfekčnosti absolvování testu nebo protilátky 90 dní po nákaze.

Odborníci diskutují také o tom, že by po nákaze mohlo být za bezpečné považováno delší období, zvažuje se až šest měsíců. Problémem ale mohou být nové mutace, proti nimž nemusí prodělaná nemoc dostatečně chránit. Podobně nemusí na ně působit plně ani očkování. Zřejmě ale druhá nákaza v takovém případě bude mít i tak lehčí průběh.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování