Očkování proti koronaviru: Kdy dostanou vakcínu i děti?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. dubna 2021 12:04

Společnost Pfizer oznámila, že její vakcína proti covidu-19 vyvinutá ve spolupráci s firmou BioNTech se v klinických testech ukázala jako bezpečná a vysoce účinná u dětí ve věku 12 až 15 let. Podle agentury AP by se tak v dané věkové skupině mohlo začít očkovat na konci letošního léta.

Pfizer povzbudivou zprávu oznámil po třetí fázi klinických testů, které se účastnilo 2260 adolescentů, z nichž vakcínu dostala polovina. U naočkovaných účastníků bylo možné měsíc po druhé dávce pozorovat silnou reakci imunitního systému. Covidem-19 neonemocněl nikdo z nich, zatímco v kontrolní skupině bylo 18 případů nemoci.

Děti podle Pfizeru pociťovaly podobné vedlejší účinky jako očkovaní lidé v kategorii 16 až 25 let. Zejména šlo o svalové bolesti, zimnici a únavu, obzvláště po druhé dávce. Zdravotní stav účastníků testu bude farmaceutická společnost nadále monitorovat.

AP podotýká, že klinická studie byla relativně malá a že detailní výsledky zatím nebyly publikovány. Pfizer hovoří o stoprocentní účinnosti své vakcíny, příliš mnoho podrobností o jejím vlivu na imunitní systém dětí ale ihned neposkytl.

Vakcína se aktuálně ve Spojených státech smí podávat lidem od 16 let. Americká firma společně se svým německým partnerem BioNTech plánuje v horizontu několika týdnů požádat úřady v USA i Evropské unii o schválení nouzového použití přípravku od hranice 12 let. Výkonný ředitel Pfizeru Albert Bourla v prohlášení vyjádřil naději, že očkování lidí ve věku 12 až 15 let v USA začne "před začátkem příštího školního roku".

Jak uvádí AP, očkování dětí může být klíčovou součástí snah dosáhnout kolektivní imunity proti covidu-19 a pomůže školám na cestě k režimu, který by alespoň připomínal normální stav z časů před pandemií.

"Je těžké přimět děti, aby dodržovaly pravidla o rouškách a rozestupech, takže něco, co jim poskytuje spolehlivou ochranu a vyřazuje je ze hry pokud jde o roznášení viru, je velmi vítané," komentoval dnešní oznámení Pfizeru specialista na dětskou medicínu z univerzity Boston College Philip Landrigan.

Pfizer není zdaleka jediným výrobcem, který se snaží posunout stávající limity očkování proti covidu-19. Firma Moderna by mohla brzy zveřejnit závěry ze svého testu vakcíny u pacientů od 12 do 17 let a nedávno oznámila, že chce látku podávat i výrazně mladším dětem. AstraZeneca v únoru zahájila studii s účastníky v rozmezí šesti až 17 let a vlastní pediatrickou studii plánuje Johnson & Johnson.

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)