Imunita po očkování? Lékařka prozradila, jak dlouho trvá!

Lékaři a sestry pečují o pacienty s koronavirem

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

31. prosince 2020 18:24

Očkování podle pneumoložky Markéty Bláhové zajistí delší imunitu než prodělání covidu-19. Délka imunity se odhaduje minimálně na jeden rok. Práci očkovacích center by pomohlo zapojení dalších lékařů, značná část nemocničního personálu je v pracovní neschopnosti, v benešovské nemocnici je to k dnešku 25 procent, řekla ČTK Bláhová, která je zde také lékařským koordinátorem očkováním.

"Slibuji si od očkování stabilnější, robustnější a delší imunitu než po prodělaném onemocnění," uvedla Bláhová. Podle ní se při dosavadních analýzách krevní plazmy ukázalo, že lidé, kteří měli velmi těžký průběh nemoci covid-19, nemají po měsíci až dvou téměř žádné protilátky oproti lidem s lehkým průběhem, kteří mívají protilátek hodně.

Očkování, které dnes ve středních Čechách začalo v benešovské nemocnici, se řídí národní strategií. Podle něj jsou očkováni jako první zdravotníci z oddělení ARO, urgentního příjmu a dalších oddělení, kde leží či jsou přijímáni pacienti s covidem, a také pracovníci záchranné služby. Poté následují další zaměstnanci záchranných složek, zaměstnanci sociálních služeb a praktičtí lékaři včetně personálu jejich ordinace.

V první dodávce má Středočeský kraj k dispozici téměř 200 lahviček s vakcínou. Původně mělo být z každé pět dávek, ministerstvo zdravotnictví povolilo šest. V Benešově dnes rozmrazili tři lahvičky a z každé z nich se podařilo dostat šest plnohodnotných dávek. Další dodávky budou následovat v lednu. Poté bude možné v Benešově naočkovat i kolem stovky lidí denně, případně i více. Záležet bude na počtu vakcín a kapacitách personálu.

Jako první z řad veřejnosti by měli být podle Bláhové očkováni pacienti z jednotky následné péče, kde část hospitalizovaných covid neprodělala. "V rámci ochrany jich i všech ostatních je budeme priorizovat," dodala koordinátorka. Očkování širší veřejnosti má začít podle ministerstva zdravotnictví v březnu a dubnu.

Až v únoru či březnu budou také očkováni zdravotníci, kteří už covid-19 dříve prodělali. V benešovské nemocnici mělo podle Bláhové covid minimálně 20 procent zaměstnanců.

Po píchnutí první dávky očkování by měla být vytvořena zhruba šedesátiprocentní imunita, za 21 dní následuje dávka druhá, po ní by mělo očkování fungovat naplno. Každý očkovaný dostává potvrzení a rovnou automatickou objednávku na přeočkování.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) lékaři