Příznaky covidu-19: Jak ho odlišit od chřipky?

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. listopadu 2020 9:45

S příchodem zimních měsíců se lékaři každoročně připravovali na narůstající počet pacientů s chřipkou. Rozlišit její symptomy ale letos bude kvůli epidemii koronaviru obtížnější. Ačkoliv se od sebe obě nemoci výrazně odlišují, z hlediska příznaků jsou si velmi podobné.

Chřipka by v letošní zimní sezóně nemusela mít takovou sílu, jako v předchozích letech. Roušky totiž působí jako prevence proti všem respiračním chorobám, včetně chřipky, která by se mohla komunitně šířit méně, než je tomu zvykem.

Přesto se jí pravděpodobně nevyhneme a pro veřejnost i lékaře bude v takové chvíli stěžejní rozlišit, kterou nemocí je kdo nakažen. K tomu slouží jak specializované testy, tak i pečlivé sledování příznaků, které jsou v řadě případů podobné, v něčem se ale liší.

Světová zdravotnická organizace (WHO) na svém webu upozorňuje, že chřipka má jak kratší inkubační dobu, tak i kratší sériový interval, což znamená, že se šíří rychleji než covid-19. K přenosu chřipky navíc dochází v prvních 3 až 5 dnech nemoci, zatímco covid se nejvíce šíří 24 až 48 hodin před nástupem prvních příznaků.

Velký rozdíl je v samotných původcích nemocí. V případě covidu-19 hovoříme o koronaviru SARS-CoV-2, naopak u chřipky jsou původci chřipkové viry, kterých cirkuluje několik. To je ostatně důvod, proč je třeba se každý rok proti chřipce očkovat znovu.

Univerzita Johnse Hopkinse (JHU), která se kromě jiného proslavila i hojně používanou aplikací na celosvětové monitorování počtu nakažených covidem-19, na svých stránkách uvádí, že očkování je důležité zejména v případě nejnebezpečnějších virů chřipky. Naopak proti covidu-19 zatím schválená vakcína není, ačkoliv je řada z nich v pokročilé fázi testování.

Symptomy? Většina stejných, některé unikátní

Ačkoliv se chřipka od covidu-19 odlišuje prakticky ve všem a jde o zcela rozdílné nemoci, jejich příznaky jsou velmi podobné. V obou případech nakažení lidé mohou trpět horečkami, suchým kašlem a dalšími obtížemi. Ty se však neobjevují vždy ve stejné intenzitě.

Většina lidí s covidem-19 nepociťuje žádné nebo jen mírné příznaky. Mezi jeden z nejrozšířenějších ale patří změna či ztráta chuti a čichu. To je podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) typickým nejzásadnějším rozdílem mezi oběma nemocemi a příznakem právě covidu-19. U chřipky totiž ke změnám vnímání chutí a vůní běžně nedochází.

Lidé nakažení novým typem koronaviru navíc mohou mít problémy s dýcháním, které se u chřipky v takové míře typicky nevyskytuje. Naopak u chřipky je vyšší šance, že se jako doprovodný jev objeví rýma, která je u covidu-19 vzácnější, stejně jako bolest v krku. Dalším příznakem jsou nevolnosti, zvracení a průjmy. Ty se sice objevují i obou onemocnění, u chřipky jsou ale častější u dětí.

Navzdory určitým odlišnostem v symptomech obou nemocí může být jejich rozpoznání v domácích podmínkách obtížné až nemocné. Stejně jako u covidu-19, ani u chřipky nemusí nakažený jedinec trpět horečkami, naopak se v obou případech může objevit i zimnice. 

Nejvýraznější rozdíl, na který upozorňuje CDC i JHU, zůstává porucha či ztráta chuti a čichu. Případně zmíněná dušnost a problémy s dýcháním, které jsou typičtější pro koronavirus. Přesto se na tyto odlišnosti nelze spoléhat a je třeba mít na paměti, že jediný, kdo dokáže obě nemoci od sebe odlišit, je lékař za pomocí testů.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) chřipka