Koronavirus ani zdaleka neustupuje! Denně přibude 100 000 nakažených!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. června 2020 18:58

Pandemie koronaviru není na ústupu ani zdaleka. Naopak, v posledních týdnech počet nakažených strmě narůstá. Denně se objeví více než 100 000 případů nákazy nemocí covid-19.

Nárůst počtu nakažených koronavirem je podle CNN v posledních dvou týdnech rychlejší než kdy dříve. V dubnu počet nových případů za jeden den nikdy nepřekročil číslo 100 tisíc. Od 21. května je to téměř pravidlem.

Podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse byl rekordní nárůst zaznamenán 3. června, kdy se za jediný den prokázala nákaza u 130 tisíc lidí. A to se nákaza ještě naplno neprojevila v Africe, kde se očekává nejhorší průběh.

Za masivním nárůstem stojí především regiony Latinské Ameriky a Asie, kde od května případů rychle přibývá. Počet evidovaných případů nákazy koronavirem v Brazílii opět vzrostl za den o více než 30.000 a země tak registruje na 646.000 nakažených. Více případů (skoro 1,9 milionu) evidují jen Spojené státy, na něž připadá víc než třetina z téměř 6,8 milionu případů ve světě. Na rozdíl od Brazílie ale mají USA zřejmě vrchol epidemie už sebou.

Epicentrem nynější pandemie se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) stala v posledních týdnech Jižní Amerika, zejména Brazílie, která tento týden v počtu úmrtí s covidem-19 předstihla Itálii. Celkem eviduje Brazílie přes 35.000 úmrtí, což je nejvíce po USA a Británii. Podle expertů jsou ale reálná čísla v Brazílii mnohem vyšší, neboť největší latinskoamerická země dělá málo testů, zhruba stejně jako několikanásobně menší Chile či Peru.

Přesto brazilský prezident Jair Bolsonaro stále pandemii zlehčuje a upřednostňuje zachování chodu ekonomiky. V pátek navíc pohrozil, že země opustí WHO. "Spojené státy WHO opustily. Buď bude tato organizace fungovat bez ideologických předsudků, nebo z ní také odejdeme," připomněl Bolsonaro nedávné oznámení prezidenta Donalda Trumpa.

Vrchol epidemie zřejmě nemají za sebou ani další země Latinské Ameriky, kde je na tom po Brazílii co do počtu evidovaných případů nákazy nejhůře Peru (téměř 190.000) následované sousedem Chile (na 122.500) a Mexikem (přes 110.000). Druhá největší země regionu přitom po dva poslední dny registrovala rekordní přírůstek nakažených - na 4400 za den. Úmrtí s covidem-19 eviduje Mexiko od začátku pandemie na 13.200.

I v Mexiku jsou ale reálné počty zřejmě vyšší, protože i tam se málo testuje. Navíc například v mexické metropoli nyní začali vyšetřovat skupinu lékařů, kteří upravovali úmrtní listy tak, aby příčinou smrti nebyl covid-19 a příbuzní dostali rychleji tělo k pohřbení.

Vrchol nynější pandemie má zřejmě za sebou Evropa, kde většina zemí postupně uvolňuje koronavirová opatření, včetně Ruska, kde ale stále přibývá přes 8500 nakažených denně. Celkem tato země se 146 miliony obyvatel eviduje na 459.000 nakažených, což je třetí nejvyšší počet na světě. Úmrtí s nemocí covid-19 ale uvádí relativně málo - na 5700.

Mezi prvními začalo před měsícem uvolňovat opatření Řecko, kde se dnes pro zákazníky otevřely i vnitřní prostory restaurací a kde na plážích povolili už i prodej alkoholu a pouštění hudby. V Turecku je tento víkend první po téměř dvou měsících, kdy neplatí víkendové omezení pohybu, jež vláda nařizovala pro nejlidnatější oblasti, včetně Istanbulu a Ankary. V obou městech dnes lidé zaplavili pláže a stáli fronty před parky. Opatření zmírňuje i Španělsko; dnes se například po téměř třech měsících otevřelo pro veřejnost muzeum umění Prado a Muzeum královny Sofie, obě v Madridu.

Ve snaze obnovit co nejdříve turistickou sezónu objíždí své evropské kolegy italský ministr zahraničí Luigi Di Maio, jehož země ve středu otevřela hranice pro turisty z EU. Většina unijních zemí ale neudělala totéž pro Italy. Dnes jednal Di Maio ve Slovinsku, jehož ministr zahraničí Anže Logar dnes po jednání řekl, že "vidí optimisticky 15. červen" jako datum pro otevření hranic pro Italy. Podle Di Maia i Německo a Švýcarsko tento týden naznačily, že by hranice pro Italy mohly v polovině června otevřít, uvedla dnes agentura Reuters.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Brazílie Mexiko