Skrytý příznak koronaviru: Pokud máte tyhle potíže, měli byste vyhledat lékaře!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. dubna 2020 11:48 | Aktualizováno: 5. dubna 2020 10:16

Lidé s náhlou ztrátou čichu by měli podle přednosty Kliniky otorinolaryngologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole Jana Plzáka mít nařízenou karanténu. Zhoršení čichu a chuti jsou podle zahraničních zkušeností zásadní příznaky nemoci COVID-19.

Obecně patří mezi nejčastější příčiny úplné nebo částečné ztráty čichu viry, které způsobují infekce horních cest dýchacích, často označované jako 'nachlazení'. K nim se právě skupina koronavirů řadí.

Čich může ovlivnit zánět sliznice, který viry vyvolávají, může omezit přístup vdechovaného vzduchu do oblasti stropu nosní dutiny, kde je umístěný specializovaný čichový epitel, a narušit detekci vůní.

Virus může přímo napadnout a poškodit buňky čichového pole ve stropu dutiny nosní. Další možností je poškození nervové dráhy, kterou jsou čichové vjemy vedeny z nosu do čichového centra v mozku.

Ztráta čichu se podle něj vyskytuje často u pozitivně testovaných pacientů, kteří neměli žádné jiné symptomy. Pokud se ztráta čichu objeví náhle, řádově ve dnech, a není spojena s jinými zřejmými onemocněními nosu či vedlejších dutin nosních, jedná se v současnosti o vysoké riziko koronavirové infekce.

K testu na nákazu novým typem koronaviru musí člověka s podezřením doporučit hygienická stanice, praktický nebo plicní lékař. V začátku epidemie byla nejčastějším důvodem cesta z Itálie nebo jiných rizikových zemí, teď jsou k testům doporučeni lidé se suchým kašlem nebo dušností. Původně byla nutná také teplota nad 38 stupňů Celsia, od minulého týdne byla snížena o půl stupně na 37,5 stupně Celsia.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) lékaři