Můžete být NAKAŽENI KORONAVIREM? Vědci spočítali, za jak dlouho to zjistíte

Koronavirus SARS-CoV-2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. března 2020 14:59

Čtrnáctidenní karanténní opatření pro případ, že jste se vrátili ze zahraničí nebo jste byli v kontaktu s rizikovou osobou, má svůj smysl. Vyplývá to z nejnovější vědecké studie, která měřila, za jak dlouho od nákazy se projeví první příznaky.

K hlavním příznakům onemocnění COVID-19 patří zvýšená teplota, kašel, dušnost, bolest hlavy a únava a bolest hlavy. I v Česku se ale objevili pacienti, kteří příznaky téměř nepociťují, nebo dokonce nemají vůbec žádné.

Pokud se ale objeví, za jak dlouho od nakažení to může být? Na to se pokusili odpovědět vědci, kteří studii zveřejnili v časopise New English Journal of Medicine. Podle jejich tvrzení doba zhruba odpovídá karanténě, kterou zavedla řada zemí včetně Česka.

Koronavirus se dokáže u nakaženého projevit už za dva dny. Takto rychlý nástup nemoci má ale jen 2,5 % pacientů. Průměrná inkubační doba tvoří 5,5 dne. 

U drtivé většiny nakažených se nemoc projeví nejpozději do 11,5 dne. Zhruba u 2,5 % je to o pár dní později. Studie tak potvrzuje, že dvoutýdenní karanténa má své opodstatnění.

Pokud by totiž trvala jen týden, tak u zhruba 20 % nakažených by se nemoc nestihla projevit. Mohli by se tak stát přenašeči, podobně jako lidé, u kterých se nemoc neprojeví vůbec.

Kolik takových je ale statistiky neuvádí. V zásadě tak nikdo neví, jak velké procento lidí nepociťuje vůbec žádné příznaky. K tomuto měření je zapotřebí většího množství bezpříznakových pacientů, a proto podrobnější statistiky zatím chybí.

Studie vědců ale uvádějí, že zhruba 80 % nakažených má jen mírné příznaky připomínající spíš nachlazení. Také není pravidlem, že koronavirus vyvolává horečku.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) nemoc