Cuketová polévka nebo buchta: Ať je žlutá nebo zelená, v kuchyni najde uplatnění

Cuketa, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. srpna 2022 16:30

Patříte-li k pěstitelům cukety, v letních měsících jistě sklízíte plody své práce. A pokud si s nimi nevíte rady, můžete si udělat něco dobrého v kuchyni. Máme pro vás rovnou dva zajímavé recepty.

Cuketová polévka(máslo, cibule, česnek, 500 g cukety, zeleninový vývar, tymián, sůl, pepř)

Vezmeme nakrájenou cibuli a dva stroužky česneku a orestujeme v hrnci na lžíci másla. Připravíme si cuketu. Ať už je žlutá nebo zelená, na tom nesejde, ji jen dobře omyjeme (i se slupkou). Nakrájíme na malé kousky a přihodíme do hrnce. 

Po orestování cukety vše zalijeme litrem či půldruhým litrem zeleninového vývaru a po dobu deseti minut vaříme. Na závěr přidáme čerstvý tymián, polévku rozmixujeme a okořeníme dle chuti solí a pepřem. 

Cuketová buchta(400 g cukety, dvě vejce, 300 g krupicového cukru, 230 ml rostlinného oleje, 400 g hladké mouky, 6 g jedlé sody, 4 g kypřicího prášku, 10 g mleté skořice, citronová šťáva, 250 g moučkového cukru)

Vezmeme cuketu a najemno ji nastrouháme. V jedné míse si prošleháme vejce s krupicovým cukrem a olejem, poté vmícháme cuketu. V další nádobě smícháme mouku, sodu, kypřicí prášek a skořici. Sypkou směs s pomocí stěrky zapracujeme do tekutého stavu. 

Připravíme si rozevírací dortovou formu, kterou vyložíme pečicím papírem. Vlijeme do ní těsto, povrch upravíme stěrkou a pečeme 50 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Upečenou buchtu necháme zchladnout. 

Vrhneme se polevu z citronové šťávy, do které postupně vmícháváme moučkový cukr, aby vznikla hladká poleva. Tou přelijeme vychladlý koláč a necháme ztuhnout.

Témata: recepty Vaření Zelenina