Tyhle kosmetické přípravky mohou vážně uškodit vašemu zdraví! Možná je používáte i doma

Kadeřnický salon

Autor: ČTK

12. února 2023 12:30

Některé přípravky na rovnání vlasů využívané v kadeřnických salonech mohou vést k selhání ledvin. Vyplývá to z nové studie jeruzalémských lékařů, v jejímž důsledku Izrael jako první země na světě zakázal kůry obsahující kyselinu glyoxalovou.

Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel. Izrael podle profesorky a vedoucí studie Lindy Šavitové jako první zdokumentoval četné případy negativního dopadu těchto přípravků na ledviny. Izraelské ministerstvo zdravotnictví následně v lednu zakázalo všechny výrobky, které obsahují inkriminovanou složku, kyselinu glyoxalovou. Svá zjištění vědci mezitím publikovali v odborném časopise American Journal of Kidney Diseases.

Šavitová doufá, že zveřejnění výzkumu přiměje lékaře po celém světě, aby se začali ptát pacientů s ledvinovým selháním, a to zejména mladých žen, které tvoří většinu klientek zmíněných procedur, zda podstoupili kůru na rovnání vlasů. Šavitová předpovídá, že budou zjištěny další případy zdravotních problémů souvisejících s přípravky na rovnání vlasů.

"Za poslední tři roky jsme zdokumentovali 26 případů akutního poškození ledvin a od doby, kdy byl výzkum proveden, se počet případů v Izraeli zvýšil na 38," řekla Šavitová. "Máme podezření, že v Izraeli je to jen špička ledovce, a domníváme se, že mnoho případů je i jinde," dodala.

U pacientek zapojených do studie byly po použití přípravků na rovnání vlasů zdokumentovány bolesti břicha, nevolnost, zvracení a vyrážka na pokožce hlavy. Do studie byly zapojeny jen ženy a jejich průměrný věk byl 28 let, většina z nich neměla předchozí zdravotní problémy a jedna z žen byla těhotná.

"Žádná z nich nezemřela a poškození bylo vratné, ale tři slečny byly několik týdnů na dialýze a několik z nich potřebovalo biopsii ledvin, což je invazivní. Některé strávily nějaký čas na jednotce intenzivní péče, takže je to vážné," řekla Šavitová.

Přípravky, kterých se studie týká, obsahují kyselinu glyoxalovou, běžnou složku krémů na takzvané trvalé narovnání vlasů, které vydrží několik měsíců. Tyto přípravky se obvykle aplikují v salonech, ale občas je lidé používají i doma.

Témata: kosmetika Vlasy