Odvody u OSVČ: Podnikatelé varují před jejich zvýšením

Firmy, ilustrační foto

Autor: ČTK

17. února 2023 17:52

Zvýšení sociálních odvodů pro podnikatele, o kterém uvažuje vláda, by podle jejich zástupců znamenalo snížení atraktivity podnikání pro začínající podnikatele a znechucení těch stávajících. V důsledku toho bude počet živnostníků klesat, část podnikání se zřejmě přesune do šedé zóny, řekl předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Josef Jaroš.

Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že zatím není shoda na možném zvýšení sociálních odvodů živnostníků. Podle něj je třeba v obecné rovině nad výší odvodů uvažovat, mimo jiné kvůli výši důchodů pro živnostníky. "Zvažovat nějakou úpravu je namístě. Jestli se pro ni rozhodneme a v jaké výši, je otázka budoucnosti," uvedl premiér.

Náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Šárka Jelínková (KDU-ČSL) České televizi řekla, že na zvýšení odvodů je v koalici shoda. Podle serveru Seznam Zprávy by se odvod měl za tři roky zvýšit o 60 procent. Proti tomu se ale ohradil vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). "Zvyšování odvodů OSVČ o 60 procent za Piráty rozhodně nepodporujeme. Pokud by se férově nepřenastavil i systém minimálních odvodů podle výše příjmů, pohřbilo by to živnostníky s menšími příjmy a odrazovalo lidi od podnikání," napsal na twitteru.

"Opakuje se snaha srovnávat na jednu úroveň zaměstnance a OSVČ (osob samostatně výdělečně činných). To však nelze. Zaměstnanec je chráněn zákoníkem práce, OSVČ si musí práci sehnat, tu vykonat, vyfakturovat, vymoci její zaplacení, sledovat a dodržovat předpisy, v určitých případech se pravidelně vzdělávat a skládat zkoušky, sledovat konkurenci, přitom ručit veškerým svým majetkem. Nemá nárok na proplacení dovolené, na stravenky a podobně," uvedla generální ředitelka Asociace malých a středních podniků Eva Svobodová.

Navrhované změny by podle místopředsedkyně asociace Pavly Břečkové mohly narušit křehkou rovnováhu mezi odvodovou stránkou věci na jedné misce vah a břemenem spojeným s podnikáním na druhé. "Odvody navíc nejsou pro OSVČ nijak nízké, odvíjejí se přece od jejich příjmu, není tedy pravdou, že se bavíme o minimální částce, tj. v současnosti asi 6000 korun. I tak to není částka nijak zanedbatelná, a odvíjí se od průměrné mzdy. Vyměřovací základna se tedy odvíjí od vyšší částky, než vydělává většina populace, tedy za zaměstnanci nikterak nezaostává," podotkla.

Počet podnikatelů v Česku, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, stoupl loni o 26.000 na 1,104 milionu. V žádném jiném státě Evropské unie nemají podle odborníků živnostníci na ekonomiku země takový vliv jako v Česku. Firmy, které zaměstnávají jednoho až devět lidí, se na celkovém počtu podniků v ČR podílejí více než 95 procenty a jsou největším zaměstnavatelem, vyplývá z veřejných zdrojů. Práci u nich našla více než třetina všech zaměstnanců.

Témata: podnikatelé