Co je lockdown? Babiš si nepřeje, aby se o něm mluvilo!

Andrej Babiš

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

12. října 2020 10:02

V Česku má v tomto týdnu dojít k dalšímu zpřísnění opatření, jehož cílem má být oploštění křivky a zpomalení nárůstu počtu nakažených. Ve hře je i tzv. lockdown. Premiér Andrej Babiš si však nepřeje, aby se o něm mluvilo.

Dnes začala v Česku platit další opatření proti šíření koronaviru, již o uplynulém víkendu ale bylo avizováno, že přijdou další. Nakažených totiž i nadále přibývá rekordním tempem, reálně tedy hrozí, že výhledově dojde k naprostému vyčerpání nemocničních kapacit.

Stále více expertů proto hovoří o možnosti tzv. lockdownu, kdy by lidé mohli chodit prakticky jen do práce a na nezbytné nákupy do obchodů. K tak razantnímu kroku sáhl během druhé vlny např. Izrael. Andrej Babiš (ANO) by se ale takovému scénáři rád vyhnul.

„Poprosil bych vás, abyste nepoužíval slovo lockdown, protože každý si pod tím představuje něco jiného,“ obořil se premiér v rozhovoru pro deník Právo na tazatele. Následně se snažil vysvětlit, co bude následovat.

„To, o čem mluvíme, je zpřísnění současných opatření, protože čísla nakažených dramaticky, a mohlo by se říci, že i nekontrolovaně, rostou,“ konstatoval Babiš s tím, že v pondělí dojde k vyhlášení nových opatření, která mají platit od středy.

Témata: Andrej Babiš Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR