Biden pronesl PRVNÍ SLOVA o sestřelených "UFO" nad Amerikou

Joe Biden

Autor: ČTK

16. února 2023 20:38 | Aktualizováno: 16. února 2023 21:44

Původ trojice neidentifikovaných létajících objektů sestřelených minulý týden nad Severní Amerikou je stále neznámý. Podle prezidenta USA Joea Bidena nicméně nemají souvislost se špionážním čínským balónem sestřeleným dříve nad Atlantským oceánem ani s vojenskými aktivitami jiné země.

Biden to dnes novinářům řekl na tiskové konferenci z Bílého domu. Oznámil také, že plánuje hovořit s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

"(Objekty) patrně patřily soukromým společnostem a jejich účel byl rekreační nebo vědecký, mohly například studovat počasí. Příkaz k jejich sestřelení jsem vydal, protože jsme nemohli vyloučit sledování citlivých objektů. Jednali jsme z podnětu extrémní opatrnosti," řekl Biden a dodal, že věc konzultoval i s kanadským premiérem Justinem Trudeauem.

Američtí vládní i vojenští představitelé ve svých dosavadních prohlášeních zdůrazňovali, že první incident s čínským balónem sestřeleným nad Atlantikem 4. února s třemi zbývajícími incidenty z minulého týdne nesouvisí. V souvislosti se sestřeleným balónem, který byl podle Američanů vybaven špionážní technikou, Biden dnes zopakoval, že Čína podle USA provozuje vojenský program, který se zabývá špionáží pomocí vysoko letících balónů. Zdůraznil, že se nehodlá omlouvat za to, že sestřelení čínského balónu nařídil.

Americká média ve středu informovala, že balón, který přeletěl USA a americká armáda jej posléze sestřelila, Američané sledovali už od chvíle, kdy vzlétl z vojenské základny na čínském tropickém ostrově Chaj-nan.

"S Čínou udržujeme kontakt. Jsme konkurenti, ale neusilujeme o konflikt. Nechci novou studenou válku. Očekávám, že budu mluvit s prezidentem Sim a věc vyřešíme," řekl dnes Biden. Termín hovoru však neuvedl.

Čínští představitelé reagovali prohlášením, že balón nad USA nebyl špionážní, nýbrž meteorologický, a obvinili naopak USA z vypouštění špionážních balónů do čínského vzdušeného prostoru. To popřel Bílý dům.

Cestu do Číny kvůli incidentu s balónem na začátku února zrušil americký ministr zahraničí Antony Blinken. Řekl, že nechtěl, aby jeho návštěvě dominovala diskuze o špionážním balónu. S čínskými protějšky měl v Pekingu jednat mimo jiné o klimatu a bezpečnostních otázkách.

S vysokým čínským diplomatem Wang Iem by se Blinken namísto toho mohl sejít na okraji Mnichovské bezpečnostní konference, která začíná v pátek.

Čínský balón sestřelila stíhačka americké armády 4. února nad Atlantským oceánem, do kterého spadly jeho trosky. Biden dnes řekl, že balón měl pod sebou téměř tunový náklad, jehož součástí byly sledovací a vysílací zařízení.

Neidentifikované objekty posléze sestřelily stíhačky 10. února nad Aljaškou a 11. února nad kanadským teritoriem Yukon, jak oznámil premiér Trudeau. O další den později Pentagon oznámil sestřelení objektu nad Huronským jezerem, kterým prochází státní hranice mezi Kanadou a USA.

Demokratický senátor Chuck Schumer řekl v rozhovoru televizi ABC, že se domnívá, že i tyto objekty byly balóny. To však nepotvrdil žádný další americký představitel. Zástupci Kanady i USA v uplynulých dnech opakovali, že pátrání po troskách objektů ztěžuje zimní počasí a fakt, že poslední z nich se nachází pod hladinou jezera.

Témata: Joe Biden USA