Ivana Trumpová (†73): Lidé truchlí před jejím domem, připravuje se pohřeb

Ivana Trumpová 3

Autor: ČTK

17. července 2022 11:05

Pohřeb bývalé manželky amerického exprezidenta Donalda Trumpa s českými kořeny Ivany Trumpové bude 20. července v newyorském kostele na Manhattanu.

Americká podnikatelka českého původu Trumpová zemřela ve čtvrtek v New Yorku ve věku 73 let. Haskellová deníku New York Post řekla, že pohřeb se uskuteční 20. července v kostele svatého Vincenta na Manhattanu. 

Deník také napsal, že před domem, kde Trumpová žila, se i v sobotu shromažďovali lidé, kteří ji měli rádi a kteří tam nosí květiny. "Byl to pro mě šok, když jsem se dozvěděla o její smrti," citoval deník třiašedesátiletou zubařku, která přišla v sobotu k domu se zlatým retrívrem, poklekla a pomodlila se.

Příčinou úmrtí Ivany Trumpové byla nehoda, při které utrpěla zranění trupu. Policie už krátce po její smrti uvedla, že Trumpová byla nalezena ve svém bytě na schodech a vyloučila cizí zavinění. 

Mluvčí Úřadu hlavního soudního lékaře uvedl, že smrt způsobilo "tupé nárazové trauma" a podle televize NBC okolnosti její smrti odpovídají pádu na schodech.

Trumpová se narodila 20. února 1949 ve Zlíně v rodině architekta a měla před sebou zářnou sportovní kariéru. Studovala Fakultu tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Karlově a poté odjela na Západ a provdala se za lyžaře Alfreda Winklmayra.

V Kanadě pak pracovala jako modelka a po příchodu do New Yorku se seznámila s Donaldem Trumpem, kterého si v roce 1977 vzala. Měla s ním tři děti: Donalda mladšího, Ivanku a Erika. Manželé spolu podnikali, v roce 1992 se ale rozvedli kvůli nevěře. 

V posledních letech nicméně měla Ivana Trumpová s Donaldem Trumpem přátelské vztahy a v roce 2016 nadšeně podporovala jeho kandidaturu na prezidenta Spojených států.

Podnikatelka napsala několik knih, které byly podle ní přeloženy do více než 20 jazyků. Kvůli románu For Love Alone (Sama na lásku) se s ní Trump dokonce v roce 1992 soudil o 25 milionů dolarů; spor ale skončil vzájemným urovnáním. Poslední knihou Trumpové je publikace s názvem Raising Trump (2017, Jak vychovat Trumpa), v níž odhaluje svůj život v komunistickém Československu, manželství a bouřlivý rozvod s Trumpem i výchovu společných dětí.

Témata: Ivana Trumpová