Ledovec Marmolada vydává hrůzná tajemství, záchranáři hlásí nálezy kusů těl

Ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

7. července 2022 12:55

V italských Dolomitech od časných ranních hodin pokračuje pátrání po třech pohřešovaných, kteří zmizeli během nedělního sesuvu ledovce na hoře Marmolada. Záchranáři oznámili nález kusů těl, cepínu a batohů. Z devíti mrtvých byli dosud identifikováni čtyři italští a dva čeští turisté, další tři oběti se dosud ztotožnit nepodařilo. Sedm z osmi zraněných je stále v nemocnici, informovala agentura APA.

Nižší teploty umožnily záchranným týmům pokračovat v pátrací akci, kterou dosud prováděli za pomoci dronů a vrtulníků. Nyní prohledávají nahromaděnou směsici suti a ledu, která zůstala po zborcení horského ledovce.

Na sobotu je v městě Canazei naplánován den smutku. Tridentský arcibiskup Lauro Tisi bude sloužit zádušní mši na počest obětí.

Přístup na vrchol Marmolady, která je s 3343 metry nad mořem nejvyšší horou Dolomit, zůstává uzavřen. Podle odborníků tomu tak bude minimálně několik týdnů. Turistický region Tridentsko se obává dopadů neštěstí na letní sezonu, která se po dvou a půl letech pandemie covidu-19 začala slibně rozvíjet.

Na vrcholu Marmolady byl den před neštěstím naměřen teplotní rekord deset stupňů Celsia. I ostatní části Itálie zasáhla v posledních dnech předčasná letní vlna veder. Dříve stabilní ledovce se přitom kvůli klimatickým změnám staly nepředvídatelnými, uvádějí vědci.

Témata: Alpy Itálie