TRUMP se nechal testovat na nemoc COVID-19!

Donald Trump se nechal testovat na COVID-19 2

Autor: stars24.cz, ČTK

14. března 2020 19:35

Americký prezident Donald Trump se nechal otestovat na nový typ koronaviru. Oznámil to dnes na tiskové konferenci ve Washingtonu a dodal, že výsledky zatím nejsou k dispozici. Ve Spojených státech se nový typ koronaviru potvrdil zatím u více než 2000 lidí. Nemoci COVID-19, kterou virus způsobuje, podle Trumpa už podlehlo 50 lidí. První oběť dnes oznámil stát New York. Je jí 82letá žena.

"Nechal jsem se otestovat včera večer," oznámil americký prezident na tiskové konferenci. Výsledky podle něj budou k dispozici v následujících dnech.

Americký prezident se nechal otestovat poté, co se objevily spekulace, že se koronavirem nakazil brazilský prezident Jair Bolsonaro. S ním se Trump setkal o víkendu na Floridě. V pátek ale Bolsonaro na facebooku popřel, že měl pozitivní test na koronavirus.

Koronavirem se nicméně nakazil člen Bolsonarovy delegace Fabio Wajngarten. Bílý dům následně uvedl, že Trump i viceprezident USA Mike Pence s nakaženým téměř nepřišli do styku, proto není důvod, aby podstupovali testy. Brazilská televize následně zveřejnila záběry, na kterých je vidět tajemník v Trumpově bezprostřední blízkosti.

Na dotaz novinářů dnes americký prezident uvedl, že jeho tělesná teplota je "naprosto normální".

Trump v pátek kvůli pokračují epidemii nového koronaviru vyhlásil ve Spojených státech stav nouze. Dnes na tiskové konferenci oznámil, že uvažuje o omezení vnitrostátních cest. Žádné detaily ale neuvedl.

Bílý dům už před Trumpovou tiskovou konferencí oznámil, že ode dneška bude z preventivních důvodů měřit teplotu všem lidem, kteří jsou v těsném kontaktu s prezidentem Trumpem a viceprezidentem Pencem.

První oběť dnes ohlásil stát New York. Guvernér Andrew Cuomo řekl, že v newyorské nemocnici zemřela 82letá žena, která trpěla delší dobu rozedmou plic.

Pohotovost pro stát Georgia dnes vyhlásil guvernér Brian Kemp. Oznámil, že se tam počet nakažených zvýšil na 64 a že jde o největší dosavadní nárůst za 24 hodin. V pátek bylo v Georgii 42 nakažených.

V Georgii se nyní zřizují testovací místa a stát vyčlenil na opatření proti koronaviru 100 milionů dolarů (2,4 miliardy Kč).

Dnes začal platit zákaz letů z 26 evropských zemí do Spojených států, který nařídil prezident Trump. Vstup do země je zakázán Neameričanům, kteří 14 dnů před cestou pobývali v některé ze zemí schengenského prostoru, tedy i v České republice.

Témata: Donald Trump Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) USA