Koronavirus MĚNÍ LIDI! Podávání ruky je minulostí!

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

5. března 2020 21:06

Spolu s epidemií koronaviru se světem pomalu šíří i nová pravidla etikety, která berou v potaz to, že kvůli možné nákaze se řada lidí začíná vyhýbat blízkému osobnímu kontaktu třeba i při pozdravu.

To, že se mnozí při setkání vyhýbají potřesení rukou, polibku na tvář nebo objetí, není teď projevem nezdvořilosti, ale spíše opatrnosti. Ke slovu se tak dostává i řada žertovných variant pozdravů, kde lidé místo dlaně nabízejí svému protějšku třeba loket.

Když německá kancléřka Angela Merkelová při pondělní schůzce nabízela ruku svému ministru vnitra Horstu Seehoferovi, tak se jí dostalo odmítnutí a náznaku, aby se držela dál. Ačkoli by takové gesto bylo zvláště směrem k dámě za normálních okolností považováno za nanejvýš nevhodné, tentokrát to sama Merkelová s úsměvem ocenila a ministra dokonce pochválila, že udělal správnou věc.

Je to jen jeden z příkladů, jak koronavirus ovlivňuje společenské styky, a to zejména v západních zemích, kde patří potřesení rukou nebo polibek na pozdrav k základním pravidlům slušného chování. V Itálii například šéf tamní civilní ochrany Angelo Borelli otevřeně řekl, že šíření nákazy nahrává i vřelá povaha Italů, kteří by se podle něj nyní měli se svou srdečností držet zpátky. Také francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran svým spoluobčanům doporučil, aby se v zájmu zdraví pokusili omezit počet objetí a uvítacích polibků. Sám prezident Emmanuel Macron se však této rady příliš nedrží, ještě ve čtvrtek jej média zachytila, jak při setkání v Neapoli líbal na tváře italského premiéra Giuseppa Conteho.

Hygienici přesto zdůrazňují, že dbát nyní více na pečlivé mytí rukou je nanejvýš vhodné. Upozorňují například na průzkumy, podle kterých průměrný člověk má na dlaních asi 3200 bakterií až 150 různých druhů. Potřesení rukou přitom může tyto bakterie přenést na druhého člověka, protože ve srovnání s krátkým stiskem nebo třeba plácnutím trvá přímý kontakt déle a je těsnější.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Lidé