Koronavirus Covid-19: V Česku proběhne důležité setkání. Nemocných je 85 tisíc!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

29. února 2020 19:51

Novým typem koronaviru se na celém světě nakazilo přes 85.000 lidí, počet obětí přesáhl 2900, napsala dnes agentura Bloomberg. Markantně se zvýšil počet infikovaných v Íránu a Jižní Koreji. Nákazy v Kalifornii, Oregonu a Washingtonu, u kterých není jasné, jak se pacienti infikovali, naznačují, že koronavirus se šíří po západním pobřeží Spojených států. Ve středu se v Praze kvůli šíření nákazy v Evropě uskuteční schůzka visegrádské čtyřky (V4).

V Íránu bylo od pátku zaznamenáno 205 nových pacientů (celkem 593 případů, včetně pěti zákonodárců). Nejvíce postiženou oblastí je Teherán a město Kom. V Jižní Koreji se stejném časovém rozpětí přibylo nakažených o 3ř procent na celkem 3150 případů. Korejské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí dnes též oznámilo první případ, kdy se někdo koronavirem nakazil opakovaně. Aktivita čínských továren v únoru kvůli uzavírkám provozů rekordně klesla.

Spojené státy kvůli šíření nového typu koronaviru odložily plánované setkání vůdců zemí jihovýchodní Asie, které se mělo konat v polovině března v Las Vegas. Bílý dům také odřekl úterní setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem. Čínský prezident Si Ťin-pching zrušil plánovanou jarní návštěvu Japonska.

Francie zakázala dočasně veřejná shromáždění s účastí větší než 5000 lidí. Oznámil to dnes ministr zdravotnictví Olivier Véran, podle nějž počet nakažených v zemi vzrostl o 16 nových případů na 73. Opatření v nejbližší době dotkne mimo jiné půlmaratonu, který se měl konat v neděli v Paříži, či posledního dne pařížského zemědělského veletrhu, který měl skončit rovněž v neděli, uvádí francouzská média. Konat se kvůli koronaviru nebude například ani karneval v Annecy (6. března). Přesunut byl také kvůli tomu světový veletrh investičních příležitostí MIPIM ve francouzském Cannes z března na začátkem června.

Podobná opatření kvůli koronaviru oznámilo v pátek například také Švýcarsko, které zakázalo všechny akce s účastí více než 1000 osob. Zákaz postihl mimo jiné slavný ženevský autosalon.

V regionech Emilia Romagna, Benátsko a Lombardie na severu Itálie zůstanou školy, včetně univerzit, zavřené na druhý týden po sobě. Podle agentury ANSA se koronavirem v Itálii nakazilo 822 lidí. Tento údaj zahrnuje i 21 obětí a 46 uzdravených. Koronavirem, který sužuje zejména sever země, se nakazila žena z města Fiumicino u hlavního římského letiště, která se vrátila z Lombardie. Nakazil i se i její muž jedno ze dvou dětí.

Dánsko s Finskem ohlásily třetí případ nákazy. Dán se zřejmě infikoval v Německu a u Finky úřady nemoc spojují s její cestou do severní Itálie. První oběť na nemoc COVID-19 oznámila Británie. Nákaze podlehl britský občan, který se infikoval na výletní lodi Diamond Princess kotvící u japonských břehů. Zemřel v nemocnici v Japonsku. Británie celkem registruje 23 případů nákazy.

Základní škola v západoněmeckém Bonnu pro příští dva týdny zrušila výuku, neboť u zaměstnance družiny byla potvrzena nákaza. Všech zhruba 185 dětí nyní podstoupí testy a ty, které s vychovatelem přišly do přímého styku, zůstanou v domácí karanténě. Německo v pátek večer podle listu Bild evidovalo 68 případů infekce, od té doby země oznámila několik dalších případů.

Rakousko oznámilo první dva případy nákazy novým typem koronaviru ve spolkové zemi Dolní Rakousy, která přímo hraničí s Českem. Nově nakaženým je manželský pár z dolnorakouského Korneuburgu u Vídně.

Japonskou veřejnost poprvé od propuknutí nákazy v zemi požádal o pomoc v boji s koronavirem premiér Šinzó Abe. Japoncům mimo jiné vzkázal, že toaletního papíru, který lidé ve zmatku panice skupují, je dostatek. Tokio si také podle něj přeje, aby se letní olympijské hry konaly podle plánu.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)