Volby Velká Británie 2019: LIDÉ ZVOLILI opět BREXIT! Johnson drtivě vyhrál

Boris Johnson 2

Autor: stars24.cz, ČTK

13. prosince 2019 2:21

Předčasné parlamentní volby v Británii vyhrála dnes Konzervativní strana premiéra Borise Johnsona. Podle odhadů výsledků, které zveřejnily stanice BBC, ITV a Sky News, získala vládní strana v Dolní sněmovně přesvědčivou absolutní většinu. Británie by tak mohla na konci ledna opustit Evropskou unii.

Konzervativci získali podle prognózy 368 mandátů. K absolutní většině jim v 650členné sněmovně stačilo 326 křesel. Na druhém místě skončili labouristé Jeremyho Corbyna jen se 191 mandáty. Do parlamentu se dostali také prounijní Liberální demokraté se 13, Skotská národní strana (SNP) s 55, velšská strana Plaid Cymru se třemi a zelení s jedním poslancem.

Strana pro brexit Nigela Farage podle odhadu žádný mandát nezískala. Do parlamentu se dostalo také několik dalších menších uskupení včetně severoirských stran.

Voličům, dobrovolníkům a kandidátům poděkoval na twitteru britský premiér Boris Johnson v první reakci na odhady výsledků čtvrtečních parlamentních voleb. Podle nich jeho Konzervativní strana získala přesvědčivou většinu 368 křesel v 650členné Dolní sněmovně. Samotné odhady Johnson nekomentoval. Podle mluvčího opozičních labouristů, kterým odhady přisuzují jen 191 křesel, ještě není rozhodnuto.

"Děkuji všem v celé naší skvělé zemi, kteří volili, kteří byli dobrovolníky a kteří kandidovali. Žijeme v nejskvělejší demokracii na světě," napsal Johnson na twitteru. Podle agentury Reuters v e-mailu zaslaném členům strany vyjádřil naději, že si nyní "užijí oslavy".

Podle webu Politico Johnson obhájí své křeslo poslance za volební obvod Uxbridge a South Ruislip na západě Londýna. Před volbami se spekulovalo, že by premiér nemusel poslanecký mandát vůbec získat. Nejistá je podle britských médií budoucnost lídryně Liberálních demokratů Jo Swinsonové, která by mohla o poslanecké křeslo přijít ve prospěch Skotské národní strany (SNP).

Mluvčí Labouristické strany v první reakci na odhady výsledků uvedl, že je "teprve začátek noci" a nic ještě není rozhodnuto.

Labourista John McDonnell, který zastává funkci stínového ministra financí, řekl, že v případě potvrzení odhadů to bude "mimořádné zklamání". "Věděli jsme, že to bude náročné, protože brexit dominoval," řekl. Zároveň přiznal, že si myslel, že náskok konzervativců nebude tak velký. "Je to šok," uvedl. Na otázku, zda bude muset Jeremy Corbyn skončit ve funkci stranického lídra, McDonnell odpověděl, že "přiměřená opatření" strana přijme, až budou k dispozici výsledky.

"Odhady naznačují, že to bude pro SNP dobrá noc," uvedla v první reakci skotská první ministryně a předsedkyně Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová. Pro Spojené království je ale podle ní předpokládaný výsledek "chmurný". Skotští nacionalisté zvítězili podle odhadů v 55 z 59 skotských volebních obvodů.

Nigel Farage, lídr Strany pro brexit, která podle odhadů nezískala žádný poslanecký mandát, řekl, že se snažil dosáhnout "správného brexitu". "Pokud dojde k brexitu, pak jsme odvedli svou práci," dodal. Farage, který je poslancem Evropského parlamentu a sám v britských parlamentních volbách nekandidoval, zároveň kritizoval Johnsonovu brexitovou dohodu s EU. Její schválení podle něj vyústí v mnohem užší vztahy s EU, než by si přál.

Témata: Volby v Británii Boris Johnson EU Brexit