Covid a zvýšená nemocnost v Česku: Jak se na ní podílí?

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

28. února 2023 16:59

Česko se aktuálně potýká se zvýšenou nemocností respiračními infekcemi, ke které přispívá i covid-19, a to nejen nárůstem vlastních případů v posledních týdnech. Experti upozorňují, že letošní situace souvisí s pandemickými opatřeními v předchozích letech.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí informoval o nárůstu nemocnosti akutními respiračními infekcemi včetně chřipky v osmém kalendářním týdnu o 3,6 %. Odborníci mluví o tzv. druhé vlně chřipky.

K letošním číslům přispěla i pandemie covidu-19 v uplynulých letech. "To, že letos trvá období zvýšené nemocnosti respiračními infekcemi relativně dlouho, lze připsat předchozím dvěma pandemickým rokům s řadou hygienických opatření," vysvětlil vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl.

V posledních týdnech ovšem přibývalo i nových případů covidu, přičemž nejvyšší čísla tradičně připadají na pondělí. Ještě 30. ledna zachytily laboratoře pouze 654 nakažených, minulý týden už jich bylo 1828.

Včera nových infekcí koronavirem v mezitýdenním srovnání ubylo, potvrdilo se jen 1678 vzorků, tedy o rovných 150 méně než před týdnem. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví. S covidem je podle nich aktuálně hospitalizováno 660 lidí, osmatřicet pacientů je na jednotkách intenzivní péče.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) chřipka nemoci