Cibule může výhledově zdražit. Jak rostou ceny potravin v Česku?

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

27. února 2023 17:47

Lidé asi nejvíce pociťují inflaci při nákupech v obchodech, nejčastěji u základních potravin. Vývoj cen řady z nich dlouhodobě sleduje Český statistický úřad (ČSÚ), jehož data ukazují, že v posledních týdnech dokonce některé potraviny zlevnily. Růst však výhledově může cena cibule.

Na možné zdražení cibule na jaře upozornil server Seznam Zprávy s tím, že například severoafrické země chrání své zásoby zeleniny. Právě z tohoto regionu ji přitom mimo sezónu dováží i Evropa.

Ceny potravin už přitom aktuálně nerostou tak dramaticky. Eidam či máslo dokonce podle dat statistického úřadu oproti začátku letošního roku zlevnily. Zároveň se ostatní sledované potraviny držely na podobné cenové hladině jako v lednu.

Například kilogram brambor tak podle statistiků vyšel na 20 korun, stejné množství cukru na 34 Kč. O necelou korunu zdražila porce netučného bílého jogurtu, o pár desítek haléřů je dražší litr mléka.

Jiný pohled nabízí meziroční srovnání cen, z něhož vyplývá, že třeba kilogramový konzumní chléb za rok zdražil o téměř 10 korun nebo kilogram cukru o více než 15 korun.

Témata: ceny potravin potraviny mikrovlnka Jídlo Zelenina